Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara

vina-si-rusinea

Uneori, noi devenim captivi intr-un cerc vicios al gandurilor legate de trecut din cauza faptului ca analizam ce s-a intamplat. Este foarte usor sa cultivam ganduri negative legate de o trauma, dorindu-ne sa fi actionat altfel pentru a crea un rezultat diferit.

Gandurile obsesive de tip „ce s-ar intampla daca…?” sunt de fapt autoacuzatii si forme inutile si nesanatoase de autopedepsire. Este normal sa invatam din greseli pentru a nu le mai repeta, dar cramponarea de vinovatie si de rusine nu este productiva. De asemenea, daca ai fost abuzat cand erai copil, aminteste-ti ca nu ai facut nimic gresit pentru a cauza acest lucru. Niciun copil nu merita sa fie abuzat. Punct.

Vinovatia conduce la autoacuzatii din cauza unor actiuni pe care le-ai intreprins sau nu. Ea nu este sinonima cu asumarea responsabilitatii. Vinovatia este o convingere foarte insistenta si un sentiment. Responsabilitatea este un proces mental si o concluzie.

Rusinea este o emotie care te face sa crezi ca ai o calitate inerent negativa. Defectele tale te fac sa te simti stanjenit. Ea conduce adeseori la izolare, din cauza fricii de respingere. De aceea, foarte multi oameni care se simt rusinati nici macar nu mai incearca sa socializeze.

Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara. Ele estompeaza lumina vietii si o fa sa para cenusie.

De aceea, este foarte important sa le inlocuiesti cu alte perceptii de sine, mai corecte si mai sanatoase. Nu este nimic in neregula cu tine. Daca ai facut o greseala, nu este necesar sa te pedepsesti incontinuu. De altfel, autopedepsirea nu anihileaza trecutul. In schimb, tu iti poti schimba in bine prezentul si viitorul prin asumarea unor actiuni utile pentru tine si pentru alti oameni.

(sursa – carte – Stralucirea interioara – Doreen Virtue)

 

http://www.luminasufletuluitau.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share