Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vivien Leigh, sau jocul vieților duble

Cine nu-și mai aduce aminte de Scarlett O’Hara din filmul Pe aripile vântului”, rol interpretat magistral de către actrița Vivien Leigh? Este rolul care i-a adus primul Premiu Oscar. Actrița s-a născut într-o zi de 5 noiembrie, 1913.

 

A fost o frumusețe uluitoare a timpului său și avea un fel ciudat de a-și schimba cu rapidiate expresivitatea feței, de a glisa în stările ei interioare, la fel ca o femeie din zodia Scorpion. Actriţa comparată cu o pisică siameză, pe numele ei real Vivien Mary Hartley, s-a născut în 5 noiembrie 1913, la Darjeeling, în India, dintr-un tată englez şi mamă irlandeză. Avea un ten ca al magnoliei roz, doi ochi verzi imenşi, un surâs ce-i ridica uşor colţurile buzelor, un nas uşor impertinent. Ca şi Greta Garbo, Marlene Dietrich sau Katharine Hepburn, Vivien avea o osatură a capului cizelată, încât fiecare răsucire producea un impact viu, proaspăt și unic.

Întoarsă cu familia la Londra, după terminarea liceului, și atrasă de teatru, se înscrie la Royal Academy of Dramatic Art, iar la finalul şcolii joacă la Comedia Franceză. Este remarcată de producătorul Alexander Korda care îi propune să joace în film, dar refuză o vreme. În 1932 se căsătoreşte cu avocatul Herman Leigh Holman şi devine mama unei fetiţe, pe Suzanne. Deși nu se potriveau deloc, iar el avea destule dubii pentru meseria de actor/ actriță. Bărbatul n-a corespuns viselor actriței, dar avea alături de el un menaj confortabil, o armonie burgheză cu mulţi bani, fără conflicte, fără iluzii. Fericirea ei casnică ţine până în ziua când merge la teatru cu o prietenă şi-l vede pe Laurence Olivier jucând în spectacolul cu piesa „Romeo şi Julieta” şi-l declară “omul vieţii sale”.  „Ăsta-i bărbatul cu care o să mă mărit” îi spune Vivien Leigh unei prietene. Se aflau la un teatru din Londra, iar pe scenă juca Laurence Oliver, în spectacolul cu piesa “Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare. „Nu fi proastă, doar sunteţi amândoi căsătoriţi” îi răspunde amica. „Nu are importanţă, tot o să mă mărit cu el. Ai să vezi tu!” o contrazice Vivien.

FILM, ‘GONE WITH THE WIND’ (1939)Clark Gable and Vivien LeighMandatory Credit: Photo By EVERETT COLLECTION / REX FEATURES’GONE WITH THE WIND’ FILM – 1939No Merchandising. Editorial Use OnlySTILL STILLS

Citind romanul „Pe aripile vântului”, scris de Margaret Mitchell îi cere impresarului său să o sugereze lui David O. Selznick, care plănuia realizarea filmului. Se vedea deja în rol principal. Este filmul care i-a adus primul Oscar, și Premiul criticilor de film din New York pentru cea mai bună actriță, ceea ce o determină să afirme cu modestie: „Eu nu sunt o stea de cinema – sunt o actriță. Existența unei stele de cinema – doar a unei stele de cinema – este o viață prefăcută, trăită pentru valori false și pentru publcitate. Actrițele își continuă existența pentru o durată lungă și apar totdeauna roluri minunate care să fie jucate”.

Laurence Olivier se naşte în 22 mai 1907 într-o familie de preoţi. Joacă teatru din copilărie, mai ales roluri din piesele scrise de W. Shakespeare. Brunetul cu vocea inconfundabilă, de o frumuseţe romantică, se impune în teatru, dar şi în film, devenind unul dintre cei mai mari interpreţi shakespearieni din lume, şi aşa cum spunea Felix Barker „Nici un alt actor al timpului nostru n-a atins culmile urcate de Laurence Olivier şi n-a cunoscut o atare celebritate pe plan mondial. El a umplut cele mai mari săli de teatru cu vocea sa caldă şi răsunătoare, în marile roluri şi a cizelat rolurile mici cu iscusinţă de bijutier, într-o carieră de jumătate de veac, menţinând publicul său într-o permanentă uimire”.

Când o vede pe Veigh la teatru, era căsătorit cu Jill Esmond, o colegă de la teatru şi o greşeală a tinereţii lui. Actorul devine cunoscut, în 1937 când este distribuit în filmul „Flăcări deasupra Angliei”, un rol într-o poveste de capă şi spadă, unde joacă alături de Vivien Leigh. Povestea lor de dragoste începe atunci. Se știau, de la teatru, din filme, dar iubirea dintre ei se înfiripase în secret în mintea fiecăruia, cu mult înainte ca atracția puternică din timpul filmului să se transfere și să rămână și în viața reală. Agentul ei, îi sugerează să își schimbe numele pentru afiș, din Vivian Holman în Vivian Leigh. Așa rămâne cunoscută publicului pentru toată viața.

În cartea sa de memorii, actorul îşi aminteşte de impresia profundă pe care i-a lăsat-o Vivien când a văzut-o jucând spectacolul cu piesa “Masca virtuţii”, la Teatrul Ambasador, din Anglia. “În afara privirii ei, care era pur şi simplu magică, Vivien poseda o seninătate, un echilibru perfect. Gâtul ei părea prea fragil pentru a-i susţine capul. Avea un aer surprins şi ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza aproape în glumă o strălucită performanţă. Ea mai avea şi altceva: forţa de atracţie a unuia din cele mai tulburătoare temperamente pe care le-am întâlnit în viaţa mea. Acea ciudată, înduioşătoare scânteie de demnitate pare să fi fost acel ceva în stare să subjuge pătimaşa legiune a admiratorilor ei fanatici”.

Vivien ajunge cu al său soţ în saloanele Savoy Grill, unde Laurence Olivier era prezent cu a lui consoartă. Se prezintă, socializează, îşi promit întâlniri de familie cât mai dese. La câteva zile de la întânirea din salon, soţii Olivier, care închiriaseră o încântătoare vilă de vară la Littlewick Green, îi invită pe soţii Holman să petreacă un week-end cu ei.

Ardeau de nerăbdare să se vadă şi nimeni nu putea bănui ceva, dacă întreţineau discret întâlniri de familie. Inimile lor pulsau dragostea prin atrii şi ventricule.  “Într-o după masă eram în cabină, mă machiam pentru un matineu cu “Romeo şi Julieta”, – scrie Olivier în memoriile sale – când, pe neaşteptate, Vivien şi-a făcut apariţia, pretextând, de ochii lumii, că venise să ne invite undeva pe mine şi pe Jill. A rămas câteva minute. Sculându-se să plece, nu înainte de a fi depus un delicat sărut pe umărul meu”.

Căsătoriţi fiind, duceau o viaţă dublă, iar pe Olivier îl mustră conştiinţa. Se întâlnesc doi ani prin cabinele teatrelor, în studiouri discrete, au escapade în localităţi mici uitate de lume unde nu-i cunoaştea nimeni, se iubesc în secret. Niciunul nu-şi dorea să ajungă pe prima pagină a ziarelor de scandal. Își doreau să fie împreună cât mai mult. Norocul le surâde când regizorul Alexander Korda îi distribuie în “Flăcări deasupra Angliei”. La sfârşitul filmărilor – îşi aminteşte biograful Felix Barker – “Olivier nu-şi putea scoate din minte figura lui Vivien, iar pentru actriţă Oliver devenise centrul universului”.

Încet-încet, toată lumea a aflat despre amorul lor secret. Căsătoriile lor trebuiau tranşate fără milă, ca nişte afaceri de familie unde erau implicaţi şi nişte minori. Divorţurile lor durează câţiva ani, timp în care ei nu renunță unul la celălalt. În 1933, Laurence este invitat în studiourile de la Hollywood pentru rolul din “La răscruce de vânturi“ şi trage sfori pentru a fi distribuită şi Vivien în rolul Scarlet. Reuşeşte. Sunt feriți de bârfă o vreme, dar după premiera filmului, legătura lor secretă devenise de notorietate. Urmează alte roluri în filmele de mare succes la public “Rebecca”, “Mândrie şi prejudecată”, şi o căsătorie în secret, în 21 august 1940 la Santa Barbara, lângă Hollywood. Martori le-au fost doar Katharine Hepburn şi Ronald Colman.

Izbucneşte Al Doilea Război Mondial. Patriot, Olivier îşi slujeşte ţara şi se înrolează în Flota Aeriană a Marinei Engleze. Fragila Vivien se simte neglijată. Este depresivă, face crize de nervi, slăbeşte mult, pierde o sarcină, îi apare o pată pe plămân. Se internează într-un sanatoriu. Are tuberculoză. Era ciclotimică încă din adolescență, lucru bun până la un punct în actorie, dar nu și pentru o căsnicie. Starea ei psihică se alterează tot mai mult. Trece de la o extremă la alta, de la calm la crize de nervi fără motiv. Căsnicia lor debutase în muzica bombardamentelor aeriene şi a sirenelor de alarmă. Sfârşitul războiului stinge şi flăcările pasiunii lor. Eroii celei mai mari iubiri din lume devin doi străini.

Larry, așa cum îl alinta actrița, devine din ce în ce mai rece şi sever la crizele de nervi şi tuberculoză ale soţiei sale. Devotat, îşi dedică timpul, energia, resursele fizice şi spirituale artei, sacrificând viaţa conjugală. Când nu are filmări se refugiază în teatru printre personajele şi măştile sale. Pleacă în turneu în Australia de unde îl aduce în Anglia pe actorul Peter Finch, de care Vivien se va îndrăgosti, dar nu pentru multă vreme. Întors în Anglia, Laurence trăieşte în regatul personajelor shakespeariene, suspectându-şi nevasta că îl înşală cu actori tineri.

Vivien duce o viaţă dezordonată. Transformă casa într-un party fără final, cu găşti de prieteni beţivi, sau cutreieră localurile de noapte cu prietenele ei. E preocupată de costumele ei extravagante. Unei romanţe de dragoste i se substituia o realitate prozaică. Vidul lui afectiv, tradus prin indiferenţă faţă de frumoasa lui soţie, îl determină să-şi găsească pe cineva mai echilibrat. La teatru o cunoaşte pe Joan Plowright o actriţă mai tânără cu 22 de ani. Copila afectuoasă şi înţeleaptă îl ascultă, îl divinizează, joacă în spectacolele montate de el în teatru. Se iubesc în secret. Totul se întâmpla în perioada în careVivien primea al doilea Oscar pentru rolul Blanche DuBois din “Un tramvai numit dorință” filmul care a fost premiat pentru interpretare în rol principal, apoi și cu premiile: „Bafta”, „Globul de Aur”, Premiul „Tony”, Premiul „Criticilor de la New York”. Pierde a doua sarcină, iar depresia îi întunecă mintea şi viaţa, tuberculoza avansează. Despre relaţia soţului său cu tânăra actriţă de la teatru a aflat ultima, când ştia de mult toată lumea şi nu se mai putea ascunde nimic.

Celei care i-a fost parteneră în viaţă şi film, Olivier îi cere divorţul, după două decenii, printr-o scrisoare.“Se înţelege că îl iubesc încă pe Larry, dar dacă vrea divorţul, iată-l, îl pot obţine şi mâine, pe o tavă de argint” le declară Vivien ziariştilor. După şase luni, de la primirea scrisorii, într-una din sălile tribunalului din Londra s-a pronunţat divorţul dintre Sir Laurence şi Vivien, pe motivul adulterului, participând doar ea la penibila şedinţă. După divorţ, celebra actriţă declara unui corespondent de la “Daily Express”: „lucrul cel mai greu pentru mine a fost să mă adaptez singurătăţii, fără Larry, dar prietenii mei, care au fost, cu toţii, minunaţi. Au făcut un cerc închis în jurul meu”.

În 8 iulie 1967, după disperate încercări de a-şi face viaţa normală, actriţa se stinge din viaţă în urma tuberculozei avansate. Ce păcat, că gloria i-a adus nefericirea și nebunia! Cenușa sa a fost aruncată în vânt pe lacul de lângă casa sa, Tickerage Mill, lângă Blackboys, East Sussex, Anglia. La funeralii, mulţimea imensă a ascultat cuvintele rupte din inimă ale prietenilor răpuși de durere, ce i-au adus ultimul omagiu. Timp de un minut, luminile rampelor tuturor teatrelor din Londra s-au stins în moment de reculegere. Vivien Leigh a rămas în istoria cinematografiei mondiale prin filmele în care a jucat și are o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

22 de ani mai târziu, Laurence Olivier o urma pe acelaşi drum fără întoarcere, după ce a fost copleşit de premii, onoruri, glorie, trofee. A trădat femeia, dar nu teatrul, şi nici pe Shakespeare.

Foto: Cinemagia

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">