Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Wushu Kung fu – Constantin Rizea, un campion și o școală de campioni în artele marțiale

Wushu Kung fu – Constantin Rizea, un campion și o școală de campioni la Târgoviște, un stil sănătos de educație prin sport, regăsit la Rizea Wushu, clubul coordonat de fostul multiplu campion național.

Wushu Kung fu - Constantin Rizea, un campion și o școală de campioni

Cu Titi Rizea ne-am întâlnit adesea în cadrul oficial de colaborare dintre grupul nostru de presă și Jandarmeria Dâmbovița, fără însă a intra vreodată pe zona sportivă și personală a practicantului și maestrului Kung fu. Demonstrația pe care a realizat-o împreună cu elevii săi la manifestările organizate de Complexul Turistic de Natație Târgoviște, au fost un bun prilej pentru a afla preocupările și rezultatele lui Titi Rizea și Rizea Wushu în artele marțiale, atât la nivel național cât și internațional.

Oficial Media: Când ai început să te dedici sportului și mai exact artelor marțiale?

Constantin (Titi) Rizea: Practic artele marțiale Wushu Kung Fu de 22 ani. Nu am mai practicat nici un alt stil de luptă. Am jucat fotbal de la vârsta de 7 ani și de Kung Fu m-am apucat la 22 ani.

O.M. O viață închinată acestui sport. Ai momente din viața de luptător de care îți aduci aminte cu plăcere?

C.R. Am fost multiplu campion național dar nu am avut posibilitatea sa particip la mondiale și europene, din cauza faptului că nu am avut sponsor. Însă datorită rezultatelor obținute am intrat la facultatea de educație fizică și sport, la fără taxă și fără examen.

O.M. Ca maestru, ca antrenor, care sunt rezultatele cu care te mandrești și care au adus onoare școlii Rizea Wushu.

C.R. Am avut numeroase participări cu sportivii Clubului Rizea Wushu. La Campionatul European în 2010 Sorescu Ionut vicecampion european la seniori care a fost premiat de Ministerul Tineretului și Sportului cu 3400 lei, Mihaila Adelin vicecampion european la juniori, Matei Cornel medaliat cu bronz. În 2012 Matei a participat la Campionatul Balcanic unde a câștigat locul 1 juniori. În anul 2013 a participat la Campionatul mondial din Turcia unde a obținut locul 5. În anul 2014 a participat la Campionatul European din Moscova unde a obținut locul 3. Revenid în țară, an de an am scos ca antrenor 3, 4, 5 sau 6 campioni naționali la Wushu Kung fu. Anul trecut am obținut la naționale 6 medalii de aur, 4 de argint și 3 bronz. Anul acesta , în data de 15 aprilie am obținut 2 medalii de aur, 4 argint și 5 medalii de bronz la campionatul național de Wushu Kung fu.

O.M. Cine este Titi Rizea văzut de el însuși?

C.R. Rizea Constantin este un antrenor ambițios, optimist, energic, plin de viață și cu o putere de muncă deosebită, un antrenor care muncește pentru a face performanță și nu pentru a obține lucruri materiale sau financiare. Lucrez ca instructor militar la Centrul de Pregatire si Perfecționare a Cadrelor Jandarmi ”Ochiuri” și am susținerea domnului comandant Teodor Cernat.

O.M. Ce scopuri sportive și care ar fi direcția către care vei merge în perioada imediat următoare?

C.R. Următoarele competiții la care ne vom prezenta vor fi în octombrie. Ar mai fi competiții, dar nu avem sprijin financiar și nu ne putem permite deplasarea și participarea. Wushu Kung fu în China este disciplină militară și începând de la cel mic până la cel mai în vârstă, practică acest sport atât ca tradiție, dar mai ales pentru sănătate! Sper ca și la noi să se acorde o atenție mai mare acestei discipline și atunci probabil vom fi prezenți în cât mai multe competiții.

O.M. Este Wushu Kung fu un mod de viață?

C.R. Mulți oameni înțeleg Wushu ca pe o luptă și este o mare greșeală. Acest sport, în afar faptului că este benefic pentru sănătate, este important pentru a învăța să ne apărăm. Oamenii cred că duc copiii pentru a învăța să se bată și este total eronat. Copiii vin să învețe să se apere, să evite conflictele, să sară în ajutorul celor ce au nevoie. Wushu Kung fu educă și disciplineaza copilul, învață să facă deosebirea dintre bine și rău și învață copilul sa aibă o atitudine și o responsabilitate enormă; copilul învață să devină mai ambițios, mai optimist și învață să știe să piardă în primul rând. Sunt multe de spus pe această temă. Wushu înseamnă Arta Războiului! Practicanții de wushu învață să fie mai buni, mai responsabili , mai plini de viață! Nimeni nu este obligat sa facă performanță, fiecare copil decide dacă face performanță sau nu. În această disciplină, în primul rând, facem mișcare pentru sănătate!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share