Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Zalipie – o destinatie colorata

6992088_dom-malowany
Casuta pictata in Zalipie

Desprins parca dintr-o poveste, ireal de frumos, Zalipie, sau “satucul pictat” – este o asezare rurala din Polonia zilelor noastre. Casele, podetele, fantanile, crucile, pana si grajdurile si cotetele cainilor sunt decorate cu motive traditionale, colorate, care transforma satul din sud-estul Poloniei intr-o adevarata bijuterie.

In urma cu mai bine de un secol, femeile satului au inceput sa-si picteze locuintele, de la interior spre exterior. Acest satuc izolat este aproape unic in lume prin aceea ca pictura se realizeaza exclusiv de catre femei si a carei datina continua pana in zilele noastre. De la peretii casei, pe la grinzi, si prispe, aproape nici un loc neted nu a ramas nepictat. Gardurile, hambarele, magaziile, si orice alta constructie din lut, chirpici sau lemn au capatat culoare prin mestesugul si imaginatia femeilor din Zalipie.

zalipie+poland+painted+village+flowers+18

Chiar daca perioada in care se presupune ca a inceput aceasta traditie este inca nesigura, multi cred ca povestea a inceput odata cu nevoia femeilor de a-si curata si ordona casa si mai ales peretii care se inegreau pe interior datorita fumului provenit de la vatra. Peretii care nu mai erau albi erau spalati, frecati cu o pasta alba de var stins si apoi pictati pentru a se acoperi urmele ramase.

56428813
Soba pictata manual intr-o casa din Zalipie

Anii mai recenti au adus in casele din Zalipie noi sisteme de ventilatie, ceea ce a dus la intreruperea “nevoii” de a mai picta casele pe interior. Acest lucru nu i-a impiedicat pe localnici sa picteze. Astfel ca, acest satuc de basm a ajuns sa fie gazda unui festival anual, in jurul sarbatorii crestine Corpus Christi, moment in care satenii participa la un concurs prin care isi pun in valoare talentul de artisti. Ei trebuie sa picteze, pe locurile ramase libere si special amenajate pentru ei diverse motive inspirate din traditia locului sau din portul popular polonez. La acest concurs pot participa si barbatii, iar cea mai frumoasa pictura este premiata.

zalipie poland painted village flowers 15
Fantana din satul Zalipie

Acest satuc poate deveni o atractie de vacanta cu iz de poveste pentru toti iubitorii de traditie, folclor,  si arta populara.

 

Mai multe informatii si imagini aici: http://www.kuriositas.com/2013/10/zalipie-polands-painted-village.html

 

Oana Stiff

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">