Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ce varste aveau cei mai importanti scriitori atunci cand si-au publicat cartea ce i-a facut celebri?

authors

Pentru cei care cocheteaza cu scrisul propriilor memorii, sau pentru cei care se chinuie de ani buni sa-si termine draft-urile romanului sau cartii de capatai care sa-i scoata din anonimat, e bine de stiut ca se pot alatura listei de autori care au devenit celebri ceva mai tarziu. Ce au in comun Mervyn Peake, Jeffrey Archer si Dan Brown, in afara faptului ca sunt toti scriitori? Ei bine, acestia mai au in comun faptul ca au devenit cunoscuti prin ceea ce au scris abia la varsta de 40 de ani.

Multi autori de capatai in literatura mondiala, clasica ori contemporana, au ajuns sa-si publice primele carti (mai mult sau mai putin celebre) dupa varsta de 30 ani. Printre acestia se numara: Haruki Murakami, care isi publica prima carte la 31 de ani si ajunge la 34 de ani scriitorul notoriu al Japoniei prin publicarea romanului “In cautarea oii fantastice”. Charlotte Brontë devine celebra inca de la publicarea primei carti, la varsta de 32 de ani, prin bine-cunoscutul roman “Jane Eyre” (1847).

Autorul romanelor “Ferma Animalelor” si “1984”George Orwell – se remarca pe plan mondial inca de la publicarea primei carti, “Zile birmaneze” (1934), la varsta de 32 de ani, dar adevarata faima o cunoaste abia dupa publicarea “Fermei Animalelor” in 1945, la varsta de 43 de ani.

JK Rowling autoarea seriei Harry Potter devine cunoscuta in intreaga lume cu prilejul publicarii primei sale carti – “Harry Potter si Piatra Filozofala” (1997), la varsta de 33 de ani. Intreaga serie Harry Potter a transformat-o pe Rowling peste noapte intr-un din cei mai bogati si bine vanduti autori din toate timpurile.

John Grisham isi publica romanul ce l-a facut celebru la varsta de 37 ani – “Firma” (1991).  Carte a fost ecranizata in 1993 in regia lui Sydney Pollak, film ce i-a avut in distributie pe Tom Cruise si Gene Hackman.

James Joyce, unul din cei mai importanti autori ai Irlnadei si simbol al modernismului european, publica la varsta de 35 de ani “Portret al artistului la tinerete” (1916), iar la 43 de ani ii apare opera de capatai “Ulysses” (1922).

Tot la varsta de 35 de ani devine cunoscut si autorul “Codului lui da Vinci”, Dan Brown. Acesta publica “Fortareata digitala” (1998) la 35 ani, doi ani mai tarziu romanul “Ingeri si Demoni”, iar la 40 ani capata notorietate mondiala prin aparitia “Codului lui da Vinci” (2003).

Romanul “Nasul” (1969), dupa ale carui pagini se va ecraniza cel mai bun film al tuturor timpurilor “The Godfather” in regia lui Francis Ford Coppola, il face celebru pe Mario Puzo, la varsta de 50 ani ani.

Jane Austen, autoarea romanului “Mandrie si Prejudecata” (1813), se remarca la varsta de 37 de ani.

Alexandre Dumas isi incepe activitatea de scriitor de foarte timpuriu, insa publica primele scrieri abia la varsta de 38 ani, pentru ca la 45 de ani sa-i fie pe deplin recunoscute meritele prin aparitia romanului “Contele de Monte Cristo” (1846).

 

Mai multe aici: http://www.shortlist.com/entertainment/books/what-age-did-well-known-authors-publish-their-most-famous-works

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share