Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Zi istorică pentru România și pentru județul Hunedoara”

Acordul de mediu pentru proiectul „Construire centrală electrică Mass Mintia” a fost înmânat titularului Mass Global Energy, compania care deține în prezent Termoncentrala Mintia. Evenimentul a avut loc la sediul APM Hunedoara.

”Mulțumesc doamnei director Georgeta Barabaș și tuturor reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara pentru demersurile transfrontaliere întreprinse, dar și reprezentanților Global Mass Energy Rom pentru implicarea totală în realizarea obiectivelor! Am convingerea că această investiție va fi finalizată cu succes!” a declarat fostul prefect Călin Petru Marian.

Emiterea Acordului de mediu a fost o procedură complexă care a inclus  și consultarea transfrontieră cu Ungaria și Serbia, fără a se înregistra sesizări sau reclamații pe perioada parcurgerii acesteia.

„Pe lângă aplicarea legislației de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității, asupra sănătății populației, impactul posibil al viitoarei centrale electrice, a însemnat și o consultare cu țările riverane, respectiv cu Ungaria și cu Serbia. Ambele țări și-au exprimat susținerea pentru proiect, doar că Serbia nefiind membră UE, a dorit să fie informată pe căi diplomatice despre decizia finală. Ungaria, făcând parte din blocul comunitar, va obține decizia finală, respectiv acordul de mediu, pe căile pe care noi suntem obligați să le aducem la cunoștința atât a opiniei publice, cât și a instituției interesate”, a spus directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

„Este o zi istorică pentru România și pentru județul Hunedoara, și pentru compania noastră. Este un pas mic pentru realizarea proiectului, în același timp, este un salt mare și calitativ pentru demararea construcției. Mulțumesc tuturor, autorităților locale și celor din București pentru sprijinul acordat! Investiția este de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care se desfășoară până în 31 decembrie 2026”, a declarat Karim Dalawer, directorul tehnic al companiei Mass Global Energy Rom, actualul proprietar al acestui obiectiv energetic.

Conform reprezentanților Mass Global Energi Ro, prima turbină va ajunge în județul Hunedoara până la sfârșitul lunii mai. “Conform planului cu compania Siemens, prima turbină va fi sosită în centrală, până la sfârșitul lunii mai”, a precizat reprezentantul Mass Global Energy.

Prezent la semenarea documentelor, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin a spus  „Având în vedere anvergura acestei investiții, am asistat astăzi la un moment istoric pentru România și județul Hunedoara. Este îmbucurător faptul că procedurile au decurs fără niciun fel de probleme și am ajuns la acest moment. Emiterea Acordului de mediu a impus o procedură transfrontalieră cu Serbia și Ungaria, iar cele două state nu au ridicat obiecțiuni, astfel că România a putut parafa Acordul. O felicit pe doamna director Georgeta Barabaș pentru finalizarea demersurilor de eliberare a Acordului de mediu și pentru cele întreprinse în vederea repartizării autolaboratorului pentru monitorizarea calității aerului în județul Hunedoara. De asemenea, salut prezența firească la acest eveniment a domnului Călin Petru Marian, care în calitatea de prefect, funcție pe care a exercitat-o până nu demult, a avut un rol activ și implicare deplină în implementarea acestui proiect de investiții”

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share