Ziua Imnului Național al României – mesajul primarului municipiului Târgoviște

Ziua de 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, fiind simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a transmis un mesaj de Ziua Imnului Național al României în cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi în Piața Tricolorului:
”Momente precum cel de astăzi sunt elocvente pentru ceea ce credem despre noi înșine, ca națiune. Pentru că felul în care ne cinstim imnul țării sau drapelul sau stema arată felul în care ne respectăm pe noi înșine.
Știu că aceste discursuri au riscul sloganurilor, dar eu am spus întotdeauna că depinde și cine le rostește și cât de sincere sunt gândurile vocilor respective. Eu nu vorbesc în sloganuri. Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române”, mă emoționez, spun adevărul. Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române” și văd steagul înălțându-se în dreptul unor campioni, simt un fior, spun adevărul. Eu aud în cuvintele lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann strigătul cel mai sincer al poporului după credință, eliberare, viață demnă. Valori absolute atunci și acum și pentru totdeauna.
Vă mulțumesc!”
Oficial Media - Ziua Imnului Național al României - mesajul primarului municipiului Târgoviște
Oficial Media – Ziua Imnului Național al României – mesajul primarului municipiului Târgoviște

Imnul „Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată în 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Potrivit Constituţiei României, Imnul Naţional este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Oficial Media - Ziua Imnului Național al României - mesajul primarului municipiului Târgoviște
Oficial Media – Ziua Imnului Național al României – mesajul primarului municipiului Târgoviște

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share