Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ZIUA LIMBII ROMÂNE – în lume sunt peste 28 de milioane de vorbitori

Cultivată din primii ani ai copilăriei, învățată cu ajutorul părinților și perfecționată în băncile școlii, iubită sau, de ce nu, ignorată și dată uitării uneori, limba română ne unește și ni se oferă drept moștenire. Ea ne poate uni sau dezbina ca neam şi ca ţară, defineşte identitatea naţională, se moşteneşte şi se lasă moştenire. Consider că este foarte important să avem mereu în minte păstrarea limbii române ca parte esenţială a tezarului pe care îl numim “România”.

 

În toată lumea, în jur de 28 de milioane de persoane vorbesc limba română, iar aproximativ 24 de milioane o au ca limba maternă.
Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul daco-roman) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație. Ziua de 31 august reprezintă motiv de bucurie atât pentru românii aflați în țară, cât și cei cei de peste hotare, care nu au atât de des ocazia să asculte dulcele grai românesc.
Unde se vorbește limba română în afara României
În afara teritoriului României, limba română se vorbește și în alte state, majoritatea vecine, dar unele și la mii de kilometri distanță. Limba română este vorbită în alte teritorii,  atât datorită legăturilor istorice,  cât și datorită diasporei numeroase și comunităților de români stabilite în alte state.
Republica Moldova – limbă oficială și maternă pentru 2,5 milioane de vorbitori.
Regiunea Cernăuți, Ucraina – limbă oficială la nivel local. Este limbă maternă pentru peste 182.000 de persoane
Bugeac, Ucraina – limbă oficială la nivel local. Este limba maternă pentru peste 80000 de locuitori
Provincia Autonomă Voivodina, Serbia – limbă oficială
Israel – în 1995, 5% din populație vorbea română
Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Turkmenistan – limbă minoritară
Italia – aproximativ 800.000 de vorbitori
Spania – aproximativ 800.000 de vorbitori
Statele Unite – aproximativ 370.000 de vorbitori
Canada – Peste 100.000 de vorbitori
Germania – în jur de 300.000 de vorbitori
În multe alte țări din Europa se află comunități foarte mari de români, dar nu se găsesc cifre oficiale actualizate privind numărul acestora.
Clasificare și limbi înrudite
Limba română s-a format atât la nord, cât și la sud de Dunăre, înainte sosirii triburilor slave în această zonă.
Limba română se înrudește cu aromână sau macedoromâna, meglenita sau meglenoromânia și istoromâna.
Aromâna sau macedoromâna, se vorbește în mai multe zone din Republica Macedonia de Nord, Albania, Grecia, Bulgaria, Serbia și România.
Meglenita sau meglenoromâna se vorbește pe o arie relativ mică în regiunea Meglen din sudul Peninsulei Balcanice.
Istroromâna se vorbește în câteva sate din nord-estul peninsulei Istria din Croația.
Graiurile Limbii Române
Unii lingviști consideră că există patru limbi romanice răsăritene: dacoromâna, aromâna, istroromâna și meglenoromâna, pe când alții consideră că ele formează o singură limbă, limba română, cu patru dialecte.
Graiurile limbii dacoromâne, în afara românei standard, includ: graiul ardelenesc;graiul oltenesc; graiul bănățean; graiul crișean; graiul bucovinean; graiul moldovenesc; graiul maramureșean; graiul muntenesc; graiul timocean.
Ziua oficială a Limbii Române
Demersul legislativ pentru stabilierea Zilei Limbii Române a fost aprobat de Senat în ședința care a avut loc pe 6 decembrie 2011 și de către Camera Deputaților, pe 19 februarie 2013.Legea nr.53/2013 a fost promulgată pe 13 martie 2013, de către Traian Băsescu, care era președintele României la acea vreme și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 martie 2013.
Potrivit legii, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate.
Cu ocazia Zilei Limbii Române se organizează diverse programe și manifestări cultural-educative.
Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share