La data de 30 Iulie, la nivel global se marchează Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor
Traficul de persoane este o industrie de miliarde de dolari pe plan internațional și a doua ca profitabilitate după traficul de droguri. Spre deosebire de traficul de droguri, „produsul” poate fi revândut. Traficul de persoane este un fenomen cu multe dimesiuni, este o încălcare gravă a drepturilor omului, în care unii oameni profită de pe urma controlului și a exploatării altora, fie că vorbim despre exploatare sexuală, muncă forțată, cerșetorie forțată, obligarea la comiterea de infracțiuni, trafic de minori, pornografie infantilă sau trafic de organe.
În timp ce oferta este dată de vulnerabilitățile victimelor și reprezintă condițiile specifice în care se află fiecare victimă, cererea consumatorilor de servicii „oferite” de victimele traficului reprezintă o cauză principală a acestui fenomen. Din păcate, vorbim despre o cerere tot mai mare de servicii sexuale sau de muncă foarte prost plătită ori neplătită.
Cheia luptei împotriva traficului de persoane este acțiunea împotriva impunității (toleranței sociale ridicate) care încurajează acest fenomen și pedepsirea folosirii serviciilor victimelor traficului de către abuzatori (clienți).
Centrul Regional Timișoara împotriva Traficului de Persoane și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, pentru a marca Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane lansează în data de 30 iulie 2021, campania regională “SUPORT” – S(sustinere), U(umanitate), P(pretuire), O(optiune), R(rezilienta), T(toleranta).
Campania se va derula sub sloganul „Cere ajutor! Fii un ajutor!”, timp de un an de zile si va urmări îmbunătățirea procesului de identificare a potențialelor victime și reducerea cererii serviciilor prestate de către aceste victime.
“Atunci când vorbim de victimele traficului de persoane și de statisticile de la nivel național, ne referim strict la victimele identificate, mare parte dintre ele fiind și părți vătămate în procese penale. Pentru prevenirea fenomenului este important să ne adresăm tuturor categoriilor vulnerabile și să încercăm să aducem la lumină cazurile acelor persoane carora le este frică sau rușine să vorbească sau care pur și simplu nu realizează că sunt victime și că pot să beneficieze de SUPORT. “ – Ana-Maria Cordun, Centrul Regional Timișoara împotriva Traficului de Persoane
Vor fi organizate activități pe teren în rândul persoanelor care practică prostituția la stradă, a persoanelor fără adăpost și a solicitanților de azil care locuiesc în stradă, in judetele Timis, Arad si Caras-Severin, dar și activități de informare a populației generale cu privire la categoriile vulnerabile și riscurile la care sunt supuse, pornind de la cuvintele: S- sustinere, U-umanitate, P-pretuire, O- optiune, R-rezilienta, T-toleranta.
“Este necesar să vorbim mai mult despre cum putem noi, ca și comunitate, să ajutăm persoanele care ajung să fie exploatate sau sunt în proces de recrutare. Un rol de guardian prezent al fiecăruia dintre noi ar putea schimba multe din experiențele teribile trăite de români, fie aici în țară fie în străinătate, ca și victime ale traficului de persoane” – Flavius Ilioni-Loga, Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale.
Afișul și pliantele campaniei “SUPORT” au fost realizate cu ajutorul unei eleve din cadrul Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara, Alexia-Maria Bălășoiu, care a câștigat premiul II la concursul “#Sunt Prezent“, concurs derulat în cursul acestui an în rândul elevilor din județul Timiș.
Informaţii de background:
Potrivit datelor statistice, 77,7% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2020 erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul aceluiaşi an, 72% au fost exploatate sexual, 15,8% prin muncă, 6,2% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, iar 0,2% au fost obligate la comiterea de furturi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală