Ziua veteranilor de război marcată de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, alături de Monica Ilie, viceprimar și Marcela Iordache, director al Direcției de Asistență Socială, a marcat această zi mai devreme și a mers în vizită la 3 veterani de război pentru a le mulțumi încă o dată pentru gesturile nemăsurate pe care aceștia le-au făcut în numele patriei.
”Cred că am mai spus asta: unul dintre cele mai emoționante momente, pentru mine, este acela când privesc în ochi un veteran de război. Pentru că în fața mea se derulează fapte despre care alții povestesc, iar acel om le-a trăit. Veteranul nu vorbește despre patriotism, el este patriot. Veteranul nu vorbește despre jertfă, el are jertfa în palmele brăzdate de urme. Veteranul nu se umple pe sine de laude, ci își poartă simplitatea aproape de nedescris în cuvinte. O simplitate care te obligă să fii tăcut. Și să iei aminte.
În fața a 3 astfel de oameni am stat astăzi.
Domnul Rădulescu Marin, domnul Anastasiu Alecsandru și doamna Margăritescu Maria, reprezintă adevărate modele, oameni care au pus dragostea de țară mai presus de propria viață și care ne-au primit astăzi cu căldură in casele lor”, a scris Daniel Cristian Stan pe pagina de social media.
În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro.
Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale.
Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share