08/12/2021

ZIUA VETERANILOR… ONOARE ȘI RESPECT!

 Este Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații și astăzi dăm onorul veteranilor. Este ziua militarilor care au reprezentat România în teatrele de operații și au executat misiuni alături de partenerii NATO sau ONU.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Ziua Veteranilor  a fost sărbătorită în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații, prin organizarea unor ceremonii militare și religioase, în format restrâns și cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local. Astfel de ceremonii au avut  loc și în teatrele de operații în care sunt, în prezent, militari români.
În Capitală, de la ora 10.45, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului a avut loc o ceremonie militară și religioasă și au fost  depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia s-a desfășurat fără public.
”Celebrăm, astăzi, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, zi în care îi cinstim pe bravii militari care şi-au dat viața și îi onorăm pe cei care au fost răniţi în teatrele de operaţii în care statul român s-a angajat, alături de aliaţi şi parteneri. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar familiile eroilor noștri vor avea în Armata României un permanent sprijin! Ziua de 11 Noiembrie este legată de sacrificiul sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român care a căzut la datorie, în anul 2003, în teatrul de operații din Afganistan. Această dată a devenit reper pentru instituirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Totodată, data de 11 noiembrie aduce aminte de intrarea în vigoare, în 1918, a Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germaniei, încheindu-se pe această cale Primul Război Mondial şi fiind create condiţiile necesare pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost instituită și în România, statul nostru înscriindu-se, astfel, alături de Australia, Canada, Statele Unite ale Americii şi de alte ţări din Europa, în rândul statelor care îi comemorează, în această zi, pe cei căzuți pe câmpul de luptă și îşi manifestă recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni. Libertatea în numele căreia militarii români și-au sacrificat viața în teatrele de operații, în ultimii 30 de ani, poate dura doar cât timp o prețuim și o vom apăra. Datorită curajului și dedicării acestor eroi, România își va păstra pacea și este de datoria noastră să îi onorăm în fiecare zi” a transmis șeful Apărării.
Armata României a plătit tribut de sânge, din 1996 până în prezent, 30 de militari căzând la datorie. Alţi peste 200 au fost răniţi. În total, peste 55.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate pentru executarea misiunilor în Asia, Africa și Europa.
”Să ne aducem aminte de veterani în fiecare zi, nu doar cu prilejul unor evenimente, fie că este vorba ostașii români din cel de-Al Doilea Război Mondial sau de cei care au participat la misiuni în teatrele de operații. Este important să colaborăm pentru a păstra moștenirea lăsată de veterani, alături de valorile fundamentale susținute de militarii care au participat la cele mai dificile misiuni ale Armatei României în Somalia și Angola, în Balcanii de Vest, Afganistan, Irak și Mali. Veteranii din teatrele de operații au riscat totul pentru siguranța noastră. Le suntem recunoscători, cu respect deosebit, pentru tot ce au făcut pentru ca noi să trăim într-o lume liberă, într-o țară care se sprijină pe umerii acestor ostași. Dorința noastră este ca toți românii și în mod special tinerii să nu uite vreodată sacrificiile făcute de militarii români de-a lungul istoriei. Ei reprezintă un model pentru societate, un model de camaraderie, de viață, de sacrificiu pentru țară, de solidaritate umană fără frontiere.
Dumnezeu să îi binecuvânteze pe militarii români, pe eroii Armatei României, pe veteranii de război și pe cei ai teatrelor de operații, precum și pe familiile lor!” a ținut să transmită ministrul Apărării Nicolae Ciucă.
”Este un prilej prin care societatea își comemorează eroii, arată că nu-i uită pe urmaşii acestora, își îndreaptă recunoştinţa față de cei răniți și își manifestă respectul față de toți cei care au slujit patria în afara teritoriului național. Astăzi, putem afirma cu tărie că locul de care România se bucură în prezent se datorează în mare măsură şi acestui spirit de sacrificiu. Conduita profesională în teatrele de operații a făcut ca Armata României să fie apreciată pe plan internațional. Prin efortul militarilor români în cele mai fierbinți locuri ale lumii, țara noastră a contribuit la îmbunătățirea climatului de securitate internațională.
Dragi veterani, vă transmit întreaga mea preţuire şi admiraţie. Faptele voastre rămân în paginile istoriei româneşti, pentru a servi drept model generaţiilor următoare. Vă felicit pentru puterea de a merge mai departe și vă asigur de tot sprijinul meu!” a ținut  să declare  și generalul- locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

PENTRU CEI RĂMAȘI – ediția a III-a – A.M.V.V.D. – LICITAȚIE CARITABILĂ în ziua de 11 noiembrie 2021

”Evenimentul, organizat de Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilităţi Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (AMVVD) are ca scop strângerea de fonduri pentru finalizarea a patru  laboratoare medicale de psihologie, imperios necesare pentru tratarea veteranilor afectați de sindromul stresului post traumatic care le-a afectat viața, unii dintre ei, fiind chiar abandonați de familii. „Dorim să le oferim prin această licitație o mână de ajutor , în reintegrarea lor în societate, tratându-i la Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani, de lângă Mănăstirea Dealu, comuna Aninoasa. Sperăm să putem finaliza un centru de recuperare la standarde europene, primul de acest fel de la noi din țară, și chiar mai mult decât atât, din Europa de Est”, declară președintele asociației Marius Apostol.

Licitația va avea loc în data de 11.11.2021, cu ocazia Zilei Veteranilor din teatrele de operații, începând cu orele 18.00 până la orele 22.00, și se va desfășura online, pe site-ul AMVVD, telefonic la numerele: 0752581558 sau 0770419899 și prin email, la adresa licitatie.amvvd@gmail.com
Distribuie acest articol Oficial Media
Share