30/11/2020

Zorba Grecul, Cuzin Toma (Firicel), Mc Ranin – Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Aveți deja cel puțin patru motive pentru care venirea dumneavoastră la teatru este una iminentă! 🙂

Actorul Cuzin Toma, cunoscut de publicul larg pentru rolul lui “Firicel” în celebrul show de televiziune “Las Fierbinți” se află la Târgoviște pentru a pune în scenă, alături de managerul Mihai Constantin Ranin și întreaga echipă de actori, primul spectacol de teatru ”Zorba Grecul” care se joacă la noi în țară.

Despre filmul ”Zorba Grecul” (1946) știm că a fost nominalizat la mai multe categorii, dar a și câștigat trei premii OSCAR: pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru și pentru cele mai bune decoruri într-un film alb negru.

Într-o conferință de presă, directorul Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, alături de Cuzin Toma și Daniela Vlădescu, ne-au împărtășit din istoria ”facerii” acestui spectacol, atât cât să ne stârnească o mare curiozitate, dar și admirație pentru ”forța de a stabili definiții”, de a crea mereu ceva care nu s-a mai realizat, de a o lua mereu de la căpăt. O calitate a oamenilor puternici, pasionați, care și-au atins menirea prin meseria pusă în slujba binelui.

Premiera va avea loc pe 1 martie de la ora 19.00 în Sala Mare a teatrului, dar spectacolul se va juca și în zilele de 7 și 28 martie.

Este pentru prima dată când se face Zorba Grecul în România

”Este un spectacol așteptat, este vorba de Zorba Grecul de Kazantzakis în dramatizarea lui Hristo Boicev. Este o adaptare liberă după romanul lui Kazantzakis. Am repetat cam o lună și jumătate puțin „în gol”, cu piciorul pe frână, pentru că acum o săptămână am schimbat distribuția și l-am adus în rolul principal pe domnul Toma Cuzin.

Este pentru prima dată când se face Zorba Grecul în România. La Opera Națională din Cluj se joacă baletul, care a apărut imediat după film în anii 1960, iar el este total diferit de ce facem noi aici, dar și de film.

Mă gândesc încă din tinerețe la Zorba Grecul, pentru că la începutul anilor 1990 l-am cunoscut pe Anthony Quinn în casă la Constantin Virgil Gheorghiu, care scrisese cartea „A 25-a oră” . El jucase rolul unui român.

Zorba Grecul este o succesiune de fotografii. Nu sunt fotografiile cu care suntem obișnuiți astăzi, spre exemplu cu marea turcoaz, căsuțele albe, ci este alb-negru, iar datorită acestui fapt este mult mai dramatic. De asta am preferat ca în spectacolul nostru să avem imagini alb-negru, pentru că în felul acesta omagiem și filmul de la care am pornit.

Un artist nu copiază, ci își exprimă admirația și recreează totul

Se pune întrebarea dacă am copiat filmul. Nu, un artist nu copiază, ci își exprimă admirația și recreează totul. Cine vine să îl vadă pe Anthony Quinn pe scenă, greșește. Va găsi un alt actor, cu o altă viață, cu alt dinamism și carismă.

Românii seamănă foarte mult cu grecii. Este ca viața. E mai ușor să plasăm o comedie în dramă decât o dramă în comedie. Eu zic că în Zorba Grecul găsim de toate și este mai mult umor în acest spectacol decât în film. De exemplu, cred că va fi o comedie, dacă nu va fi o dramă, prezența colegului nostru Costel. El este iedul pe care îl vom aduce de la grădina zoologică ca să joace rolul…iedului, bineînțeles. Am mai avut, după cum bine știți, cocoși în Salonul 6, câini în alte spectacole. În felul acesta atingem o altă zonă interesantă a orașului Târgoviște, care e grădina zoologică, dându-i o dimensiune nouă.

N-am evitat momentele comice. Mie îmi place foarte mult comedia, deși se spune că cei care fac comedie sunt cei mai triști. Depinde în care unghi ne plasăm. Ating ușor divertismentul cu acest spectacol, dar într-o formă cât se poate de artistică și profesionistă. În ceea ce privește restul personajelor, să știți că eu privesc aproape ca un fotograf: printr-un filtru, o lentilă. Nu le dau aceeași importanță. M-am gândit să fac un spectacol în care regizorul aproape să nu fie simțit, să fie un spectacol pentru oameni.” ne-a explicat Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

Aici nu e un teatru de provincie

La rândul său, Daniela Vlădescu, soprană și manager al Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanța, ne-a mărturisit că se află într-un spațiu în care teatrul se joacă profesionist, de către oameni talentați si dăruiți. Rolul pe care îl va interpreta este cel al Bubulinei, personaj alintat cu acest nume de către Zorba Grecul, inspirat de ”eroina greacă” – Laskarina Bouboulina, o femeie comandat naval în Războiul de Independență al Greciei din 1821 și amiral al Marinei Imperiale Ruse.

”Eu am încercat, întâi și întâi, să mă apropii de cerințele domnului Ranin, pentru că e foarte greu. Apoi, ajungând ultima în această distribuție, am dorit să mă apropii de valoarea lor, atât cât aș putea eu. Vin dintr-o lume în care actoria, opera și opereta sunt cu totul altceva. Mi-a fost greu, pentru că la început a fost o atmosferă mai rigidă. Am dat de domnul Cuzin care este un partener extraordinar de calm, care i-a adunat și energizat pe toți. Apoi, am luat-o de la capăt să construiesc ceea ce domnul Ranin mi-a cerut de la bun început.

Spectacolul mă încântă foarte tare, la fel și oamenii din acest teatru. Aici nu e un teatru de provincie. Mă regăsesc aici. Actorii din acest teatru nu se uită la ceas, sunt talentați, dăruiți și profesioniști. Sper să cresc și eu în aceste două săptămâni și să facem un spectacol minunat. Pe dinăuntru eu sunt un copil, iar aici îmi e mai greu, pentru că Bubulina e o femeie pierdută al cărui dramatism îmi este foarte greu de realizat. Nu pot să aduc personajul la mine, cum am făcut de multe ori. Trebuie să fiu Bubulina. Voi încerca.” a spus Daniela Vlădescu.

Cuzin Toma, Aferim, Ursul de Argint, Zorba Grecul

Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din fimul ”Aferim!”, peliculă pentru care regizorul Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2015 și protagonistul din ”Zorba Grecul”, montat în premieră pentru România, ne-a vorbit despre prima motivație pentru care a venit să joace acest rol – cunoașterea unei povești, a unui om, dar și a faptului că se află în fața unei provocări personale.

”Pentru mine Zorba Grecul înseamnă mai multe povești umane, adunate la un loc. Dacă îi iei separat, fiecare are povestea lui, trăită într-un timp. Toate completează un tablou de viață. Mie nu îmi este teamă de comparațiile publicului cu alte roluri pe care le joc pe micul ecran. O să vină lumea să îl vadă pe Cuzin Toma în Zorba. Cu acest curaj am intrat în această luptă cu mine pentru spectacolul ”Zorba Grecul”. Sunt convins că publicul vine onest și cinstit.” a punctat Toma Cuzin.

ZORBA GRECUL

de Hristo Boicev

PE MOTIVE din romanul lui Nikos Kazantzakis

În distribuție: Cuzin Toma | Sebastian E. Bălăşoiu | Daniela Vladescu | Ana Adelaida Perjoiu | Radu Campean | Iulia Verdes | Puiu Jipa | Emanuel Bighe | Mircea Silaghi | Cristina Dumitra | Cristian Olaru | Sf Ilie Ghergu | Teodora Colţ

un spectacol de Mc Ranin
design video Puiac Virgil

Editor: Miruna Lunescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share