Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

16 februarie 1933 – o dată scrisă cu sânge în istoria CFR-iștilor

Se împlinesc astăzi 92 de ani de la greva Muncitorilor din Atelierele CFR Grivița.

Greva de la Grivița a fost mai mult decât un protest pentru salarii mai bune și condiții de muncă decente. A fost un act de rezistență împotriva inechităților sociale și un semnal puternic că muncitorii nu vor mai accepta să fie tratați ca niște sclavi. Tragicul atac al forțelor de ordine, care a dus la moartea a numeroși muncitori, a scos în evidență brutalitatea sistemului și a mobilizat solidaritatea muncitorească la nivel național.

Pentru a face față acestei mari crize economice, începută în 1929, guvernul român a impus o serie de măsuri nepopulare, dintre care cea mai importantă a fost introducerea „curbelor de sacrificiu“, prin care întreprinderile industriale puteau reduce salariile muncitorilor cu aproximativ 25%. Scânteia care a declanșat revoltele de la Atelierele Grivița a fost momentul în care, administrația a anunțat că salariile vor fi diminuate și plata lor se va face numai dacă lucrătorii vor prezenta dovada achitării impozitelor pe ultimii trei ani.

Acest lucru a făcut ca muncitorii să oprească lucrul, să solicite unele revendicări şi să protesteze împotriva reducerii salariilor şi a condițiilor de muncă precare.

Reprezentanții patronatului au preluat lista cu revendicări și au fost de acord să negocieze cu muncitorii, numai că pe fondul acestor tratative, grupuri de agitatori comuniști au provocat scandal şi i-au atacat pe muncitorii ce doreau finalizarea tratativelor.

Au apărut și instigările inițiate de comuniști după modelul diversiunii sovietice, fapt care a dus la incidente între muncitori și jandarmi şi la deschiderea focului a celor din urmă, împotriva demonstranților. Au fost uciși șapte oameni și anume: Dumitru Popa, Gheorghe Popescu, Cristea Ionescu, Dumitru Tobias, Dumitru Mayer, Ion Dumitrescu și Vasile Roaită, ultimul fiind ucenic la cazangerie. Roaită nu avea însă nici o legătură cu greva, el a fost rănit din întâmplare și a murit a doua zi la spital, iar ulterior, propaganda comunistă l-a transformat pe Vasile Roaită în erou al clasei muncitoare.

În urma grevei s-au făcut și numeroase arestări, iar cel care a coordonat politic reprimarea revoltelor muncitorești a fost Armand Călinescu, subsecretar de stat la Interne, cel care va fi asasinat de legionari câțiva ani mai târziu, când va deveni prim-ministru.

Este o zi de o importanță deosebită istorică dar și sărbătoare în rândul tuturor feroviarilor,  pentru că astăzi se sărbătorește Ziua Feroviarilor !

La mulți ani tuturor celor care aduc un aport bunei funcționări a căii ferate in condiții foarte grele.

Și un pios omagiu Eroilor CFR-iști care au luptat în trecut!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share