13/06/2021

20 de nave, 500 de vehicule și 9000 de soldați participă la STREADFAST DEFENDER

Exercise Steadfast Defender, care se desfășoară în perioada 12 mai – 22 iunie 2021, este cel mai mare exercițiu al NATO din acest an. Acesta își propune să testeze disponibilitatea Alianței și mobilitatea militară, cu forțe desfășurate pe uscat și pe mare, din America de Nord până în regiunea Mării Negre. Douăzeci de nave, 60 de avioane, 500 de vehicule și peste 9.000 de angajați participă la exercițiu, despre care secretarul general adjunct al NATO Mircea  Geoană a spus  ”că stăm împreună într-o lume imprevizibilă. Suntem gata să răspundem la orice amenințare din orice direcție. Forțele noastre puternice de 4.000 de persoane, conduse de Turcia, s-au desfășurat în România împreună cu forțe active de la mai mult de zece aliați”

Astăzi, în județul Brașov, la Cincu au participat 4000 de soldați din 12 țări la cel mai mare exercițiu al forțelor aliate NATO din acest an.
Din 2004 când țara noastră a dobândit statutul de Aliat și până în prezent, am dovedit că suntem un stat pe care partenerii noștri pot conta, dar și mai important suntem un stat care își îndeplinește obligațiile asumate.

Luni, 31 mai, secretarul general adjunct, Mircea Geoană, a participat la o discuție la Forumul pentru securitatea Mării Negre, găzduit de Institutul Aspen din România în colaborare cu Biroul București al Fondului German Marshall. Discuția s-a axat pe modul de consolidare a rezilienței și asigurarea securității euro-atlantice cu ministrul român al afacerilor externe, dl Bogdan Aurescu și comisarul european pentru relații interinstituționale și previziune- vicepreședinte dMaroš Šefčovič.

Secretarul general adjunct a participat ulterior la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, alături de președintele României, Klaus Werner Iohannis,  de prim-ministrul român, Florin-Vasile Cîțu, precum și ministrul român al afacerilor externe , Bogdan Aurescu și comisarul european pentru relații interinstituționale și previziune  vicepreședintele Maroš Šefčovič.

„Nu putem avea militari puternici fără societăți puternice. Societățile rezistente sunt prima noastră linie de apărare. Securitatea și prosperitatea noastră depind de ele ”, a subliniat secretarul general adjunct.

Secretarul general adjunct al NATO  s-a întâlnit și  cu președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. Pe tot parcursul zilei, el a avut întâlniri bilaterale cu ministrul de externe, ministrul apărării și șeful apărării din România, unde au discutat pregătirile pentru Summitul NATO, care va avea loc pe 14 iunie.

NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană inaugurates the Euro-Atlantic Centre for Resilience (E-ARC)

”Lumea trebuie să fie liniștită, pentru că NATO rămâne aceeași alianță redutabilă, care demonstrează asta inclusiv prin aceste exerciții începute în Portugalia în urmă cu câteva zile, continuate cu aliații noștri americani în tot teritoriul NATO, de la Porto până la Constanța, cel mai mare exercițiu militar al acestui an din partea NATO. Cred că românii, 20 de milioane de români, un miliard de cetățeni în țările NATO, se pot baza pe NATO, pentru că inclusiv prin acest tip de exerciții arătăm că putem să deplasăm forțe militare, în caz de nevoie, pe distanțe mari. Putem acoperi toată geografiile alianței noastre” a transmis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share