Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

2014 un an agricol bun sau dificil?


         bm-criza-din-ucraina-si-fenomenul-el-nino-din-america-de-sud-ar-putea-creste-preturile-cerealelor-in-a-doua-parte-a-anului-13271
2014 din punct de vedere al conditiilor meteo ramane un an dificil.
Daca in primavara foarte multi dintre fermieri au reinsamantat culturile, datorita ploilor ce au fost in perioada optima de semanat, acum la paioase – grau, orz, orzoaica si rapita tot ploile ingreuneaza recoltarea lor.
Potrivit liderului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) Laurentiu Baciu , graul panificabil  se va gasi in cantitati mici la noi in tara datorita presiunii bolilor din timpul de vegetatie.
Sunt culturi in tara unde productia de grau este multumitoare, media fiind chiar de 5 tone/ha la nivel de ferma, dar si zone unde graul a fost compromis sau productia diminuata considerabil datorita intemperiilor.
In acest moment preturile la grau variaza intre 60 de bani/kg si 67 bani/kg, iar la bursa Chicago pretul pe tona de grau e 192.68 dolari.
Un pret acceptabil pentru multi dintre agricultori, dar nu putem spune acelasi lucru si la porumb.
Preturile la porumb sunt intr-o continua scadere, datorita prognozelor unui an favorabil pentru aceasta cultura.
La bursa Chicago tona de porumb valoreaza 141.8 dolari.
Este foarte posibil ca pretul sa ajunga la recoltat undeva la 40 de bani/kg.
Cu siguranta fermierii vor fi nemultumiti cu acest pret in contextul in care multe dintre culturi au fost insamantate din nou in primavara, deci o cheltuiala in plus, dar mai ales datorita faptului ca preturile inputurilor (samanta, erbicide, motorina, ingrasaminte, etc) cresc de la un an la altul, iar fermierii  vand cerealele tot mai ieftin.
O solutie ar fi ca ei sa isi depoziteze productia.
Acest lucru e putin probabil, deoarece multe dintre inputuri sunt luate cu plata la recoltare, deci sunt nevoiti sa vanda la aceste preturi impuse de marii intermediari. Multi dintre ei au si rate la utilaje pe care trebuie sa le plateasca. Pe langa toate astea nu au nici spatii de depozitare.
Pentru cei  care au avut posibilitatea sa-si construiasca aceste spatii, pentru a vinde mai tarziu la un pret multumitor, guvernul a avut grija sa impoziteze si acest lucru prin asa numita ”taxa pe stalp”.
De acest lucru nu sunt afectati doar fermierii, ci si bugetul statului. Atunci cand ai valorificat marfa la un pret mai mare, cresc si veniturile. Crescand veniturile cresc si banii adunati la buget.
Ce e de facut?
Distribuie acest articol Oficial Media
Share