Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Carmen Holban: PSD propune aplicarea Tricolorului pe produsele românești

Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, se alătură inițiativei legislative care vine în sprijinul economiei și a producătorilor români.

”Mai exact, PSD propune ca pe eticheta tuturor produselor ce conțin materie primă românească să fie imprimat tricolorul, astfel încât cumpărătorii să știe că acel lucru este fabricat din produse românești. În acest fel, încurajăm consumul produselor naționale și locale, dar, în același timp, susținem locurile de muncă, salariile și taxele angajaților români dintr-o mulțime de domenii”, a scris Carmen Holban pe pagina de facebook.

Astfel, potrivit unui proiect de lege inițiat de șapte parlamentari social-democrați, în frunte cu președintele PSD Marcel Ciolacu, se are în vedere promovarea produselor realizate din materii prime naționale, astfel încât acestea „să fie ușor de remarcat printre alte produse aflate la comercializare”.

Măsura este valabilă atât pentru cei care desfășoară această activitate în cadrul magazinelor fizice, cât și pentru cei din mediul online, iar nerespectarea acestei obligații s-ar putea lăsa cu amenzi de până la 100.000 de lei. O altă propunere legislativă a social-democraților prevede interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale românești.

 ”Susținerea producătorilor români este o treabă care ne privește pe toți!  Soluția concretă pe care PSD o propune este în fapt o continuare a politicii pe care ne-am asumat-o: sprijinirea economiei românești și a producătorilor români.”(Carmen Holban)
Context:
„Având în vedere predispoziția consumatorului român pentru consumul de produse de proveniență autohtonă și pentru o mai bună informare asupra existenței acestora la comercializare, indiferent dacă vorbim de magazine ori de comerțul on-line de produse, este necesară crearea unui cadru legislativ adecvat care să vină în sprijinul consumatorilor”, iar aceștia să aleagă în cunoștință de cauză, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor

Potrivit proiectului legislativ, noile prevederi „se aplică tuturor operatorilor economici care desfășoară relații comerciale cu produse provenite din materii prime de pe teritoriul național” și au în vedere „realizarea următoarelor obiective:

a) stimularea dezvoltării activității de comercializare a mărfurilor provenite din materii prime de pe teritoriul național;

b) încurajarea liberei inițiative;

c) informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor, precum și posibilitatea asigurării unui mediu corect de dezvoltare a producătorilor autohtoni”.

Semnalizarea produselor din materii prime românești se va face „prin aplicarea unui însemn reprezentat de drapelul național al României, imediat lângă produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta”, conform documentului.

Sancțiuni mai mari pentru marii operatori economici

Inițiatorii legii propun și aplicarea unor amenzi consistente pentru nerespectarea acestei obligații, însă cuantumul amenzilor diferă în funcție de cifra de afaceri.

Astfel, pentru operatorii economicii care, în anul financiar anterior sancționării, au realizat pe teritoriul României o cifră de afaceri anuală netă de până Ia 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, nerespectarea prevederilor menționate mai sus amenda va fi cuprinsă  între 1.000 și 10.000 de lei.

Însă, pentru cei cu o cifră de afaceri de la 2 milioane euro până la 50 milioane euro amenda va fi între 10.000 și 100.000 de lei. 

„Pentru consumator este important să primească informații clare și complete despre originea și proveniența materiilor prime folosite la fabricarea produselor”, se arată în expunerea de motive.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share