Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Acord între Primăria Timișoara și E.On Gaz pentru reeșalonarea unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei, garantate de municipalitate și neplătite timp de trei ani

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și conducerea E.On Energie România au ajuns la un acord de reeșalonare pe o perioadă de 30 de luni a unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei și garantate în trecut de municipalitate și pentru care risca să fie executată silit. Municipalitatea a fost somată încă din 2018 să plătească aceste datorii, însă fosta administrație a preferat să le rostogolească, acumulând penalități de alte milioane de lei.
Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013 și pe care Primăria Timișoara era somată să le plătească din 2018, riscând să fie executată silit.
„Fosta administrație a garantat în mod inconștient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit și în trecut despre problemele grave moștenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvență, chiar faliment, la cererea creditorilor. Și odată cu Colterm riscă să intre și primăria în insolvență. Din păcate, fosta administrație a îndatorat instituția către Colterm, iar primăria este garant și poate fi executată.
Expunerea Primăriei către Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu această reeșalonare a datoriilor reușim sa diminuăm presiunea pusă pe bugetul local de aceste decizii inconștiente, să recâștigăm încrederea creditorilor și să punem bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii. Îi asigur pe timișoreni că lucrăm continuu pentru a asigura serviciile de apă caldă și termoficare, chiar dacă administrația anterioară a predat compania într-o situație dezastruoasă”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Vă reamintim că, recent, Primăria Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care are ca obiectiv sprijinirea Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din oraș.
Totodată, Primăria Timișoara desfășoară în acest an unul dintre cele mai ambițioase proiecte de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu. Este vorba despre un contract de 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe rețelele primare și secundare. În urma implementării acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile în rețea, care acum sunt acoperite din bugetul local.
În acest an au fost reduse pierderile de la 305 tone de apă/ore la 84 tone adaos de apă/oră, ceea ce înseamnă mai puțini bani aruncați pe pierderi tehnologice în fiecare an. Concomitent, la Colterm a avut loc o eficientizare a activității, în urma căreia au fost restructurate 70 de posturi.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share