Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Adrian Bercu: Proiectul Pădure-Parc la Priseaca nu a fost luat în considerare de Consiliul Local Municipal Târgoviște

Adrian Bercu, fost consilier local PNL, în prezent director adjunct al Direcției pentru Agricultură Dâmbovița, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul PNL Dâmbovița, un proiect care încă nu a primit susținerea Consiliului Local Municipal Târgoviște. Proiectul face parte din inițiativele consilierilor locali PNL din cadrul Programului de Dezvoltare Urbană.

Oficial Media - Adrian Bercu: Proiectul Pădure-Parc la Priseaca nu a fost luat în considerare de Consiliul Local Municipal Târgoviște
Oficial Media – Adrian Bercu: Proiectul Pădure-Parc la Priseaca nu a fost luat în considerare de Consiliul Local Municipal Târgoviște

Pe 18 martie 2021 am depus o inițiativă, când încă eram consilier municipal, de amenajare a unei arii naturale în pădurea Priseaca, astfel încât târgoviștenii să aibă acces facil la mediul natural. Din păcate acest proiect nu a fost luat în considerare, nici măcar nu a fost dezbătut. De aceea vă spun că undeva se pierde scopul pentru care unii ocupă anumite funcții publice, dacă nici măcar nu iau în seamă proiectele pentru dezvoltarea orașului. Colegii mei liberali au depus din nou o serie de proiecte, printre care și cel pentru pădurea-parc. Eu unul nu o să renunț la acest proiect, pentru că eu consider că este foarte important pentru comunitate. Dacă vrem să trăim mai bine, trebuie să înțelegem că e importantă natura, să le transmitem asta copiilor noștri. Proiectul poate fi luat etapizat, nu tot odată. Oamenii să poată beneficia din aproape în aproape de avantajele acestei investiții”, a precizat Adrian Bercu.

Redăm datele tehnice din cadrul proiectului:

 

TITLUL PROIECTULUI :

AMENAJARE ARIE NATURALA PADURE PARC PRISEACA

INIȚIATOR

BERCU ADRIAN GHEORGHE

BENEFICIAR

MUNICIPIUL TÂRGOVIȘTE

OBIECTIVUL GENERAL

Inbunatatirea calitatii vieții în Municipiul Targoviste prin acces facil la o arie naturală amenajată, destinată locuitorilor orașului cat și reper turistic de importanță regională.

JUSTIFICARE

Pădurile au reprezentat un reper pentru comunitatile umane. Pădurea a fost sursa de inspirație, materie prima și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei. Natura modelează dezvoltarea comunităților și mentalitățile oamenilor locului. Istoria, filosofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale sunt strâns legate de pădurile din imediată apropiere a acestora. Municipiul Targoviste deține o importantă suprafață de pădure în zona cartierului Priseaca, iar scopul proiectului este de a extinde funcțiile de protectie și exploatare a masei lemnoasa ale acesteia cu functii de recreere și petrecere a timpului liber.

Viața urbană modernă presupune zgomot neîntrerupt în casă, în mașină, la locul de muncă, în gaze de eșapament și poluare, mereu distrasi de ceva ce se întâmplă în jurul nostru, ne fac sa uitam că nu acesta este mediul nostru natural. Iar prețul pe care îl plătim pentru civilizația modernă în care trăim este însuși prețul libertății și al sănătății noastre.

Oamenii care merg des in natura au o condiție fizică mai bună. Cei care frecventează parcurile pentru activități fizice lejere, precum mersul cu bicicleta sau plimbarile, tind sa fie mult mai sanatosi decat cei care nu ies des in natura. De asemenea, iubitorii de natura au un nivel mai scăzut al stresului si anxietatii.

Rata obezității este mai scăzută la cei care locuiesc în apropierea unui parc. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii care au studiat diferențele între indicele de masa corporala (IMC) la copii și tinerii care locuiau în apropierea unui parc comparativ cu cei lipsiți de acces la natura.

Perioadele petrecute in natura ne fac sa ne simțim mai fericiți. Chiar si o plimbare scurta în parcul din apropiere ne ajuta să ne eliberam de griji și ne sporește starea de bine.

Timpul petrecut in natura ne imbunatateste vederea si ne ajuta sa respiram mai bine. Copiii care se joacă în aer liber și in natura dezvolta mai rar miopie decât cei care se joacă predominant în interior. De asemenea, copiii care au acces facil la un parc, tind sa sufere mai rar de astm.

Accesul la natura imbunatateste performantele scolare. Elevii care învață în licee care beneficiază de o zona verde obțin note mai mari la teste și au raportat rate mai reduse ale abandonului școlar.

Copiii care se joacă in natura au o coordonare motrică mai bună. Prin comparație cu copiii care se joacă mereu în medii artificiale, precum în casă ori la grădiniță, cei care aleargă liberi in natură și au șansa, de exemplu, sa urce pe dealuri, au un mare avantaj. Aceștia din urma au dovedit o coordonare motrica mai buna chiar și fata de copiii care practica un sport regulat.

 

SUPRAFAȚĂ DE AMENAJAT

Minim 40 de hectare.

GRUP ȚINTĂ

  • Beneficiarii principali ai proiectului vor fi locuitorii Municipiului Târgoviște de toate vârstele.
  • Beneficiarii secundari ai proiectului vor fi locuitorii județului și ai regiunii, care vor găsi parcul ca pe un punct de atracție turistica.

AMENAJARI PROPUSE

Proiectul are în vedere amenajarea unei arii naturale din “Pădurea Priseaca” prin reconversia acesteia în Pădure Parc.

Amenajarile vor ține cont de normele legale în vigoare, specifice Pădurilor Parc și vor presupune intervenții minime asupra vegetației existente, cu scopul de a asigura accesul facil la o zona naturala.

Functionalitati propuse:

  • Rețea de alei pietonale,
  • Mobilier urban (banci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete)
  • Sistem de iluminare și supraveghere video
  • Piste pentru bicicliști și trasee specifice,
  • Locuri de joacă pentru copii,
  • Amenajament zone sport,
  • Amfiteatru studiu, lectura si recreere,
  • Amenajament picnic,
  • Foisoare de observație flora si fauna,
  • Amenajament destinat animalelor de companie
  • Alte amenajări specifice parcurilor.

Amenajari acces conexe

  • Pista pentru bicicliști dublu sens – banda separată de traficul rutier, între Targoviste – Padurea Priseaca aproximativ 5 km
  • Parcare auto ~ 200 locuri
  • Stație de acces cu transportul public – Pădurea Parc Priseaca

BUGET

Pentru realizarea proiectului se vor utiliza fonduri din bugetul local, județean, național, axe de finanțare din programe naționale și europene, în funcție de nevoile proiectului și disponibilitatea acestora.

Pentru completări, lamuriri, modificări sau ajustări de viziune în vederea realizari proiectului vă stau la dispozitie.

INITIATORI:

GRUPUL CONSILIERILOR PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL TARGOVISTE

COTINESCU AURELIAN

ECONOMU ADRIAN

ILIE VIRGILIU

STEFAN LOREDANA

TICA DAN ALEXANDRU

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share