Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Afla care sunt cele 5 elemente de care trebuie sa tii cont pentru a crea o piesa muzicala de succes!

Chiar si compozitorii experimentati asculta uneori muzica fara sa stie exact ce anume aud. Elementele unei melodii, cum ar fi sectiunile si instrumentele, se potrivesc adesea atat de bine incat este dificil de identificat ce anume produce sunetul, iar acest lucru nu este deloc rau. 

 

Compozitorii buni isi doresc ca ascultatorii lor sa se piarda in experienta auditiva pe care o ofera cantecele create de ei. Daca esti interesat sa devii un producator de succes, trebuie sa stii cum sa faci acest lucru. 

 

Iata care sunt cele 5 elemente care fac o piesa sa fie una de succes:

 

  1. Instrumentalul

 

Astazi, accesul la software-uri de editare a muzicii si la diverse efecte puternice, precum reverb si delay-uri, ofera producatorilor o lista interminabila de optiuni atunci cand vine vorba de crearea sau de editarea componentelor unei melodii. 

 

Acest lucru, impreuna cu o lista de mii de alternative de sunete sintetizate inseamna ca, in calitate de producator, ai prea multe variante cand vine vorba de instrumentele pe care le poti folosi. O melodie pop cu o chitara acustica si voce? Poate un arpegiu sintetizat si un delay ar suna interesant?

 

  1. Acordurile

In cazul in care nu stii, acordurile reprezinta doua sau mai multe sunete interpretate simultan. Diferite acorduri cantate succesiv se numesc progresii de acorduri

 

Tipurile pe care le alegi si modul in care le canti vor da forma piesei tale mai mult decat orice altceva. Indiferent ca acestea sunt foarte evidente sau nu, alege-le cu grija, deoarece sunt printre cele mai importante elemente ale cantecului.

  1. Sectiunea joasa 

 

Partea joasa serveste drept baza a cantecului tau. Este responsabila pentru stabilizarea acordurilor si ajuta sectiunea de percutie sa pastreze timpul. Chitara bass obisnuia sa fie utilizata pentru acest pasaj, dar acum exista o multitudine de optiuni la indemana pe care le poti folosi. 

 

Poducatorii si compozitorii buni stiu cand sa faca linia basului simpla si transparenta si cand sa o complice. 

 

Despre impactul muzicii asupra oamenilor se stie ca este unul semnificativ, iar basul este exact elementul care ofera emotie piesei tale. Notele joase sunt acel lucru pe care ascultatorul nu-l va observa imediat, fiind, totusi, unul dintre cele mai importante elemente.

 

  1. Percutia

 

Sectiunea de percutie a unui cantec este responsabila de pastrarea ritmului, de mentinerea tensiunii si de adaugarea unui element fizic muzicii. Un ritm de conducere poate transforma complet o melodie care altfel ar putea fi plictisitoare. 

 

Traditional, sectiunile de percutie sunt realizate cu ajutorul unor seturi de tobe pentru studiouri, dar orice scoate un sunet „lovit” poate fi folosit. Tendinta care ia amploare in muzica electronica este utilizarea materialelor preinregistrate.

 

Din nou, una dintre intrebarile majore cu care se confrunta compozitorii este cum sa restranga miile de optiuni de instrumente disponibile la doar cateva.

 

  1. Linia melodica

 

Aceasta reprezinta elementul principal al piesei, fiind partea pe care oamenii si-o amintesc. Chiar daca restul sectiunilor sunt bine puse la punct, fara o linie melodica buna, sansele ca piesa sa aiba succes scad considerabil. 

 

Melodiile sunt, in primul rand, umane si transmit sentimente. In calitate de compozitor sau producator, tipul de poveste pe care il spui nu conteaza atat timp cat nu o faci intr-un mod atent si onest. Asadar, nu grabi procesul de definitivare a liniei melodice, incearca mai multe idei si vei vedea ce lipseste si ce nu.

 

In concluzie, daca vrei sa creezi o piesa care sa fie fredonata de toata lumea, tine cont de elementele de mai sus si ai grija ca niciunul dintre ele sa nu lipseasca din produsul final.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share