Larva gândacului de bălegar devine aliment în Uniunea Europeană. Aceasta este cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisie. Anumite insecte și carnea sintetică, adică cea produsă în laborator, par să fie soluțiile pentru o hrană sustenabilă la nivel global. Produsele nu sunt indicate copiilor si pot provoca reacții la persoanele alergice la gândacul de bălegar și la alți acarieni.
În ce alimente vor apărea
Larva gândacului de bălegar, nou introdus în lista pentru consum, alimente ce vor putea fi folosite în batoanele de cereale, paste făinoase sau în produse de panificație.
Mare atenție, însă, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee. În prezent, în Europa există o singură companie, în Franța, care este autorizată să comercializeze noul aliment.
Alte insecte acceptate ca „alimente noi”
Pe lângă larvele gândacului de bălegar, se mai pot consuma:
- -viermele de făină,
- -lăcusta migratoare,
- -greierele de casă.
Comisia Europeană a autorizat, în februarie, promovarea greierelui de casă ca „aliment nou” în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost aprobată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.
„Alimente noi” se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.
Petre Daea: „Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”
Desigur, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să mănânce insecte sau nu. Consumul de insecte nu este nimic nou. Ele fac deja parte din alimentația obișnuită a oamenilor, în multe părți ale lumii.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei care se opun unei alimentații care să includă insectele, potrivit Agerpres. El este de părere că greierii treubie „lăsați să cânte” și ne îndeamnă să „mâncăm românește”.
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (…) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”
Insectele sunt alimente sigure?
Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societății SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări științifice riguroase de către EFSA, înainte de a fi autorizat, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
În ceea ce privește problemele generale de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, potrivit EFSA, consumul de insecte ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii.
Larva gândacului de bălegar – cum o poți recunoaște pe raft
Proiectul de act legislativ stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea.
Pe scurt, consumatorii pot avea încredere că, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără. UE s-a angajat în mod ferm să asigure transparența.
Carnea sintetică, produsă de tot mai multe companii
Una dintre marile întrebări cu care se confruntă omenirea în acest moment este cum să hrănească o populație globală cu o cerere tot mai mare de carne, fără a distruge planeta în acest proces. Unii spun că răspunsul ar fi carnea sintetică.
Cum este cultivată această carne? Se ia o mostră minusculă de celule de la un animal și, din acea mostră, se cultive carne în laborator fără a fi nevoie să se crească animalul și să fie omorât, potrivit Euronews.
Citește și: Slabirea (pierderea surplusului ponderal)
Procesul a fost demonstrat pentru prima dată unei audiențe mondiale în urmă cu aproape un deceniu, când primul burger crescut în laborator a fost mâncat la o conferință de presă la Londra.
Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat vânzarea de pui crescut în laborator pentru consumul uman. Singapore a fost prima țară care a făcut acest lucru în 2020.
Citește și: Condiționarea colectivă înseamnă tâmpirea populațiilor. Cartea lui Gunther Anders – cum se controlează și subjugă turma
Surse: impact.ro, euronews.ro, adevarul.ro
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Lazarev: Comportamentul imoral al soților nu oferă nicio șansă pentru păstrarea familiei
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Profesorul Valeriu-Augustin Stoian, de la Facultatea de Construcții a UPT, omagiat la împlinirea vârstei de 75 de ani și peste 50 de ani de activitate didactică