Slabirea (pierderea surplusului ponderal) - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Slabirea (pierderea surplusului ponderal)

„Frumusetea este pierderea surplusului” Michelangelo.

b

Cresterea exagerata in greutate este o problema in primul rand emotionala, in al doilea rand alimentara si abia in al treilea rand, un dezechilibru la diferite nivele (hormonal, metabolic, mineral). Toate persoanele care se simt ranite, vulnerabile, neiubite dezvolta greutate in exces, ca o protectie fizica pentru o stare de disconfort emotional. Pe acest fond apare consumul excesiv de alimente, mai ales dulciuri si grasimi, precum si alimente rafinate si prelucrate. In acelasi timp, pot apare si dezechilibre metabolice sau hormonale, care accentueaza problema greutatii.

Pentru a pierde excesul ponderal este necesara o reglare a tuturor nivelelor cauzale (alimentatie, reechilibrare emotionala, reglare hormonala etc.).

Cauzele ingrasarii:

– mancatul pe fuga (infulecatul), fara mestecarea suficienta a hranei.

g

– lipsa tihnei la masa (mancatul in fata televizorului, calculatorului, in conditii de stres).

– consumul unei singure mese pe zi – stimuleaza retinerea grasimii ca sursa de depozit.

– consumul de alimente la ore tarzii (organismul stocheaza mai multe calorii in timpul somnului)

– asociere necorespunzatoare de alimente (carne+paine, cartofi+carne, carne+branza+oua)

– consumul de alimente procesate (lichide carbogazoase numite fraudulos sucuri, mezeluri, alimente prajite, dulciuri cu faina alba etc.), care sunt de fapt, non-alimente, privandu-ne corpul de vitamine si minerale.

– stresul (distresul) creste productia de cortizol, ceea ce induce o marire a apetitului si in plus favorizeaza depunerea excesului de grasime in zona abdominala.

– profesiile sedentare si lipsa activitatii fizice

j

– lipsa somnului stimuleaza secretia hormonului foamei, grelina, putand determina hiperfagia (manifestata prin infulecarea alimentelor, fara a fi masticate).

– problemele medicale: Deficienta hormonilor tiroidieni produce o scadere a ratei metabolice, ceea ce conduce la ingrasare.

– consumul anumitor medicamente: anticonceptionalele, corticosteroizi orali, medicamentatie diabetica, antipsihoticele.

Recomandari pentru obtinerea greutatii dorite:

– consumul unui pahar de apa de 200 ml inainte de fiecare masa

servirea mesei in tihna, mestecand hrana de circa 20 ori pana aceasta se transforma intr-o masa semilichida. In acest fel apare mai repede senzatia de satietate (mananci mai putin) si digestia se face corect.

– consumul a 5 mese pe zi: 3 principale si 2 gustari. Mancand  mai des veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi.

– consumati produse care contin carbohidrati complecși (cereale integrale, leguminoase) in prima parte a zilei, iar spre seara legume si proteine cu un continut de grasimi scazute (quinoua cu legume, branza slaba de vaca cu legume, legume la aburi, salate de legume cu branza de soia, etc.)

– consumati aproximativ 2l lichide (apa, ceai detoxifiant) pe zi.

– combinati corespunzator alimentele

– combaterea stresului cu ajutorul unor plante

– folosirea unor suplimente pe baza de enzime pt. a facilita digestia alimentelor

– folositi alimente care stimuleaza metabolismul

– conceperea unui program de exercitii fizice care sa combine efortul aerob (alergare, mers vioi, gimnastica) cu cel anaerob (de forta-exercitii cu greutati). Masa musculara dezvoltata creste consumul caloric.

gy

– alegerea unui consilier in nutritie competent si mentinerea legaturii cu acesta pentru obtinerea rezultatelor dorite si evitarea influentei factorilor perturbatori (conveniente sociala, anturaj, ispite alimentare etc.)

Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea-  nutritionist sportiv

plantevindecatoare@gmail.com

Proteinele complete

Distribuie acest articol Oficial Media
Share