Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Agenda NATO 2030, abordare dualistă de apărare și dialog față de RUSIA ȘI CHINA

Liderii celor 30 de state aliate au trasat calea de urmat pentru Alianța Nord-Atlantică către orizontul anului 2030, reafirmând angajamentul solemn față de articolul V din Tratatul de la Washington, în timp ce au recunoscut concurența sistemică din partea puterilor autoritare precum China și Rusia.

“Ne menținem angajamentul ferm față de Tratatul fondator al NATO de la Washington, inclusiv față de faptul că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor, așa cum este prevăzut la articolul 5”,  conform Declarației  Finale adoptată și concentrată în 79 de puncte.

Joe Biden (President of the United States of America) arrives at NATO Headquarters for the NATO SummitDl Stoltenberg a mulțumit președintelui Biden pentru angajamentul său puternic față de Alianță și sprijinul său pentru ambițioasa agendă NATO 2030. „O  alianță  puternică este bună pentru Europa, dar este bună și pentru America”, a spus secretarul general.

” Vă mulțumesc pentru cum ați condus NATO de-a lungul anilor Eu, sincer, avem oameni competenți care vin, dar mi-aș dori să nu pleci, pentru că, nu, chiar vreau să spun, ai fost absolut incredibil, ai fost puternic, ai reușit să atragi oamenii. Și cred că există o recunoaștere tot mai mare, în ultimii doi ani, că avem noi provocări. Și avem Rusia care nu acționează într-un mod care este în concordanță cu ceea ce am sperat. Și, precum și China. Și trebuie să spun că am avut, ca o lucrare preliminară, o serie de colegi, colegi, care au fost în G7, au intensificat și ei, în ceea ce privește necesitatea unei coordonări mai mari decât avem chiar acum. Ei bine, vreau să clarific: NATO este extrem de important pentru interesul SUA în sine, dacă nu ar exista unul, ar trebui să inventăm unul.  Permite Americii să-și desfășoare activitatea în întreaga lume într-un mod care nu s-ar fi întâmplat niciodată, dacă nu ar fi NATO, numărul unu. Numărul doi, cred, și am spus asta întreaga mea carieră și cei patru aniși când am decis să candidez din nou la președinție, că NATO este … Articolul cinci și  luăm asta ca pe o obligație sacră. Și amintesc în permanență americanilor că atunci când America a fost atacată, pentru prima dată pe țărmurile sale , de la ceea ce s-a întâmplat la începutul celui de-al doilea război mondial. NATO a intensificat, au onorat articolul cinci (n.r vezi TRATATUL DE LA WASHINTON) . Și vreau doar ca toată Europa să știe că Statele Unite sunt PREZENTE acolo. Statele Unite sunt acolo și noi, suntem încântați să ne întoarcem, iar în Țara Galilor s-a luat decizia de a crește cheltuielile, cu apărarea și  cred că există mai mult de 10 țări (n.r printre care și România) care și-au îndeplinit obiectivul” a declarat președintele SUA, Josef R. Biden Jr.

Ne confruntăm cu ameninţări cu mai multe faţete, cu o concurenţă sistemică din partea puterilor autoritare care încearcă să se afirme, precum şi cu provocări în creştere pentru securitatea ţărilor noastre şi a cetăţenilor noştri, din toate direcţiile strategice“. se arată în document.

2106-factsheet-nato2030-en

Liderii NATO au reafirmat abordarea dualistă a Alianței de apărare și dialog față de Rusia. De asemenea, s-au angajat să sprijine în continuare partenerii NATO Ucraina și Georgia, aducându-i mai aproape de Alianță. Liderii au cerut Chinei să își respecte angajamentele internaționale și să acționeze responsabil în sistemul internațional. Ei au convenit asupra necesității de a aborda provocările ridicate de influența tot mai mare a Chinei și de politicile internaționale și de a se angaja cu China pentru a apăra interesele de securitate ale NATO. Liderii aliați au convenit asupra unei ambițioase agende NATO 2030 pentru a se asigura că Alianța poate face față provocărilor de astăzi și de mâine. Aceștia au luat decizii pentru a consolida consultările politice, pentru a consolida apărarea colectivă, pentru a spori reziliența, pentru a accentua avantajul tehnologic al NATO, pentru a susține ordinea internațională bazată pe reguli, pentru a intensifica formarea și consolidarea capacității pentru parteneri și pentru a aborda impactul asupra securității schimbărilor climatice. Au convenit în continuare să dezvolte următorul concept strategic al NATO pentru summitul din 2022.

  Boris Johnson (Prime Minister, United Kingdom) and Joe Biden (President of the United States of America)
Joe Biden (President, United States of America) and Klaus Werner Iohannis (President of Romania)

„Pentru a face mai mult, aliații au fost de acord că trebuie să investim mai mult împreună în NATO”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. El a menționat că acest lucru va necesita resurse sporite în toate cele trei bugete NATO – militar, civil și infrastructură. Liderii NATO au convenit, de asemenea, asupra unei noi politici de apărare cibernetică pentru NATO și au precizat că Alianța este hotărâtă să se apere în spațiu la fel de eficient ca și în alte domenii militare. Adresându-se Afganistanului, liderii NATO și-au reafirmat angajamentul de a fi alături de Afganistan cu instruire și sprijin financiar pentru forțele și instituțiile afgane și finanțare pentru a asigura funcționarea continuă a aeroportului internațional. „Am luat decizii importante,  pentru a face NATO mai puternică într-o lume mai competitivă”, a subliniat secretarul general.

 

”Agenda NATO 2030 stabileşte un nivel mai înalt de ambiţie pentru NATO şi oferă orientări clare privind continuarea adaptării pentru a aborda ameninţările şi provocările existente, noi şi viitoare, pe baza adaptării politice şi militare continue a Alianţei. Pentru a implementa agenda NATO 2030, cele trei sarcini esenţiale şi următorul Concept Strategic necesită resurse adecvate, prin cheltuieli naţionale pentru apărare şi finanţare comună. Pe baza cerinţelor, suntem de acord să majorăm aceste resurse, inclusiv dacă este necesar prin finanţarea comună NATO, începând cu 2023, ţinând cont de sustenabilitate, accesibilitate şi responsabilitate. Când ne vom întâlni în 2022, vom conveni, alături de Conceptul Strategic, asupra cerinţelor specifice de finanţare suplimentară până în 2030 şi implicaţiilor în materie de resurse pentru bugetul militar al NATO, a programului NATO de investiţii în securitate şi a bugetului civil, şi vom identifica eventuale măsuri de eficientizare” se arată în  Declarația finală a summitului NATO de la Bruxelles. 

”Am încheiat un Summit NATO de mare succes, care deschide un nou capitol pentru Alianța noastră. Într-o lume dominată de competiție cu puteri autoritare și de incertitudini, pentru a-și putea apăra valorile și interesele, Europa și America de Nord și-au reconfirmat angajamentul solemn de coordonare politică, apărare comună și acțiune colectivă. Apreciem mesajul neechivoc al președintelui Joe Biden privind centralitatea Articolului V al Tratatului de la Washington și consultarea cu Aliații înainte de întâlnirea de la Geneva cu președintele Putin. Peisajul de securitate devine tot mai complex, iar liderii NATO au aprobat #NATO2030, cel mai important pachet de măsuri de adaptare ale Alianței din ultimele decenii. Liderii au aprobat noua politică de apărare cibernetică a NATO și un un nou Angajament în materie de reziliență. În premieră, NATO va aborda consecințele de securitate ale schimbărilor climatice.

La Summit-ul de la Madrid din 2022, am decis să adoptăm următorul Concept Strategic al NATO, documentul care va consfinti răspunsul NATO în fața noilor realități geopolitice și riscuri de securitate, reconfirmând unitatea, robustețea și capacitatea de permanentă adaptare a Alianței.” a ținut să declare și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share