Aliații și partenerii NATO vor continua să ajute Ucraina

Miniștrii Apărării din țările NATO vor pregăti miercuri, în cadrul unei reuniuni extraordinare la Bruxelles, măsuri privind dislocarea unui număr substanțial mai mare de forțe în partea estică a Alianței”, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a prefațat mizele reuniunii miniștrilor aliați într-o conferință de presă, afirmând că Alianța trebuie să își reseteze postura militară.

Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat parteneriatul de lungă durată al NATO cu Ucraina și sprijinul puternic al Aliaților pentru Kiev în actuala criză: „De mulți ani, Aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene. Mulți dintre ei luptă acum pe linia frontului. Aliații au furnizat, de asemenea, cantități semnificative de echipamente critice, inclusiv arme antitanc și de apărare aeriană, drone, muniție și combustibil. Ucraina are un drept fundamental la autoapărare, consacrat în Carta ONU; iar Aliații și partenerii NATO vor continua să ajute Ucraina să-și respecte acest drept, prin furnizarea de echipamente militare și asistență financiară și umanitară”, a spus el.

220316-media-progr-en

Dl Stoltenberg a subliniat, de asemenea, răspunsul rapid al NATO de a proteja toți aliații, inclusiv cu planuri de apărare activate și pregătire sporită. „Acum există sute de mii de forțe aflate în alertă intensă în întreaga Alianță, o sută de mii de soldați americani în Europa și aproximativ 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO, majoritatea în partea de est a Alianței, susținute și de marile puteri aeriene și navale. ca apărare antiaeriană. Toate acestea transmit un mesaj inconfundabil: un atac asupra unui aliat va primi un răspuns decisiv din partea întregii Alianțe”, a spus el. Când miniștrii se vor întâlni astăzi  vor discuta o serie de măsuri concrete pentru a consolida securitatea Aliaților pe termen lung. Secretarul general a spus că acest lucru ar putea include „substanțial mai multe forțe în partea de est a Alianței”, precum și creșteri majore ale desfășurărilor aeriene și navale, apărare aeriană și antirachetă consolidată, apărare cibernetică consolidată și exerciții mai multe și mai mari. El a subliniat că acest lucru va necesita creșteri majore ale investițiilor în apărare și a salutat eforturile Aliaților,  care au anunțat deja creșteri. Ministrul ucrainean al apărării va participa la întâlnirea de astăzi  la fel ca Georgia, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share