Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Conferința CAFA 2022 ” Antreprenoriatul feminin  susține cultura”

 Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, președinte fondator al Asociației Femeilor Antreprenor din România, a organizat, împreună cu AFAR, conferința națională CAFA – Coaliția Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România, eveniment important la care au fost invitate, inclusiv, o delegație formată din femei de afaceri din Azerbaidjan.

 Asociaţia Femeilor Antreprenor din România,  împlineşte 25 de ani, iar coaliţia Asociaţiilor femeilor antreprenor din România-  CAFA-  marchează 18 ani de la înfiinţare.

Conferința cu tema „Antreprenoriatul feminin susține cultura” s-a desfășurat, timp de două zile, la Hotelul Ibis din Timișoara și a fost moderată cu succes de eurodeputatul Maria Grapini, un susținător fervent al mediului de afaceri autohton, dar și al culturii. Cu ocazia acestui eveniment, a fost organizată și o expoziție cu lucrările artiștilor plastici din Timișoara. La conferință au participat  peste 100  femei de afaceri din asociațiile din Timișoara, Cluj, Galați, București, Brașov, Vâlcea, Călărași și Constanța,  precum și o delegație de femei de afaceri din Azerbaidjan.

” Scopul întâlnirii noastre este să dezvoltăm afacerile, să încurajăm femeile de afaceri să-și înceapă o afacere, să ne susținem unele pe altele , ca antreprenoriat feminin, pentru că, vreau să vă spun că, în Parlamentul European am votat o strategie, pânî în 2030, o strategie d edezvoltare a antreprenoriatului feminin în U.E. Și atunci conferința se calează pe acest scop al U.E., avem și câteva proiecte pilot votate, pentru finanțarea afacerilor conduse de femei și trebuie să mai spun, că mai avem un scop.Timișoara, știț bine  va fi în 2023 Capitală Culturală. Titlul conferinței noastre ” Anteprenoriatul feminin susține cultura”, vom avea și o licitație  a obiectelor de artă și susținerea a doi artiști, e vorba de Sepi și a lui Acatrinei Victor, un consacrat pictor din Timișoara, care este și un promotor al culturii organizează tabăra de la Calacea, pe  care eu o susțin de foarte mulți ani.  S-au bucurat doamnele venite din toată țara de revedere și va fi și un schimb de experiență ne stabilim și țintele  pentru viitor. Concluziile le vom trage la Buziaș, pentru că unul dintre subiectele conferinței este și turismul transfrontalier., pentru că turismul este și el un obiectiv important de dezvoltare socio- economic” a transmis europarlamentarul Maria Grapini.

În contextul în care Timișoara va fi anul viitor  Capitala Europeană a Culturii, doamnele participante la eveniment au venit cu idei și propuneri, pentru a contribui la cel mai important proiect cultural din ultimii 32 de ani pe care îl va dezvolta, în 2023, Timișoara, și care va atrage asupra sa toată atenția Europei și al întregii lumi. ”Noi, femeile antreprenor, suntem nemulţumite, pentru că AFAR este fondatoare a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) 2021, şi acum este membru, plătim cotizaţia, dar suntem profund nemulţumite de felul în care a fost gestionată această asociaţie. Din experienţa mea  antreprenorială, când schimbi pe cineva care a avut pricepere şi a construit (fostul director executiv al ATCCE 2021, Simona Neumann – n.r.) şi pui pe altcineva ”importat”, este greu ca noua persoană să înţeleagă şi să facă ceea ce trebuie. Pe fostul director al ATCCE 2021 l-am pus în contact cu comisarul european pe această problemă culturală,  din păcate nu a avut loc întâlnirea din cauza pandemiei. Dar, cu toţii vedem că nu s-a făcut nimic,  care să deservească scopul desemnării unui oraş drept CCE. Aceste lucruri nu se fac în ultimul an, ci se fac de la desemnare,  până la finalizare proiecte majore, pe domeniul cultural. Încă nu avem o sală de conferinţe, nu avem spaţii pentru partea de timp liber, nu avem nici teren de fotbal, nici patinoar, nu avem nimic şi nu s-a finalizat, încă, proiectul Bega navigabilă până la frontiera cu Serbia. În concluzie, nu s-a făcut niciun proiect proeminent. Nu putem face doar un spectacol în Piaţa Operei şi să zicem că aceasta este acţiune. Trebuie proiecte care rămân, pentru că spectacolul trece”a completat Maria Grapini .

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul : deputatul  Elena Stoica  care a vorbit despre industria ușoară, care încă oferă locuri de muncă accesibile femeilor, Florica Chiriță- președintele CCIAT, despre Rolul Camerelor de Comerț în devoltarea antreprenoriatului, Camelia Bulat și Carmen Stănilă au trecut in revistă o istoricul CAFA și rolul ei  în devoltarea antreprenoriatului din România. Au fost prezentate delegatelor din țară și câteva din modelele de succes, în afaceri.

Iar surpriza zilei, a fost prezența în mijlocul doamnelor a îndrăgitului și sensibilului Paul Surugiu – FUEGO, el însuși un  promotor al tinerilor artiști, prin proiectele pe care acesta le derulează. ” Suntem porți de cer deschise către frumos, suntem cărți pe care se scriu în fiecare moment noi și noi epistole. Unele vor rămâne, altele nu! Se spune că frumosul este ceva care nu poate fi descris atât de simplu în cuvinte.  Eu îmi permit să-l definesc ca fiind starea aceea ideală a sufletului nostru, care produce mult bine și care ne face, în fiecare secundă, mai calzi! Mai multă educație pentru fiii ei ar face bine și desigur, o limbă vorbită corect, fluent, fără influențe și fără fițe inutile. Are tot dreptul să se bucure de iubire, mai ales că fost încercată peste ani și-a rezistat, trecând prin războaie, istorie și azi, prin nepăsarea și urâciunea celor care o populează și care se rușinează că-s români. Merită să-și păstreze tradițiile de cândva și autenticitatea și cu siguranță, după ce va trece de aceste etape, vor ține mai mult la ea și ipocriții. Atunci ar fi frumos să-i trimită la plimbare, acolo, în țările calde și civilizate, în care spun ei că-i mult mai bine, uitând că răul de aici este fix din cauza mentalității lor. Iubiți România” a transmis artistul, doamnelor participante la conferință.

 

La Buziaș  ” stațiunea inimii tale”, doamnele au fost întâmpinate de primarul Sorin Munteanu și Nelu Hudrea. Edilul local a prezentat stațiunea și ambiția sa, de a o transforma din temelii, într-una europeană, unde turiștii să-și  găsească sănătatea, ori să petreacă timpul liber în locații moderne, demne de o stațiune, care să rivalizeze cu altele similare din țară, sau de peste hotare.

În frumosul ambient oferit de sala Galaxia Ballrom, europarlamentarul Maria Grapini a oferit autografe pe noua carte  ”Perceptie versus Realitate” cu mesajul ”Cred foarte mult în nevoia de a acționa după realitate și nu după percepție”. 

Reprezentantele CAFA au făcut și un tur al stațiunii. La finalul evenimentului, europarlamentarul umanist Maria Grapini, a semnat, în calitate de președinte fondator al AFAR, un memorandum de cooperare cu delegația femeilor de afaceri din Azerbaidjan.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share