22/10/2021

APIA, MEREU ALĂTURI DE FERMIERI!

Prefectul județului, Călin Petru Marian, a participat astăzi la conferința de informare a fermierilor din județul Hunedoara pentru promovarea măsurilor delegate de AFIR către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR).     Prin aceste acțiuni, organizatorii, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură și structurile de la nivel central și județean, își propun să eficientizeze implementarea măsurilor de dezvoltare rurală gestionate și să crească gradul de absorbție a fondurilor europene aferente acestora.

În sala de conferințe a complexului „Archia” din Deva au participat fermieri din județul Hunedoara, specialiști ai APIA și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene  Din partea APIA Hunedoara, directorul executiv al centrului județean, Veronica Topor, a prezentat situația actuală a accesării fondurilor europene pentru dezvoltare rurală în județul Hunedoara.

”Prin această amplă Campaniei de informare ne dorim să eficientizăm implementarea măsurilor pe care le gestionăm la nivelul APIA din PNDR 2014-2020, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul fermierilor referitor la modalitatea de accesare a acestor oportunități de finanțare și, astfel, să atingem un grad cât mai ridicat al absorbție acestor fonduri ” a declarat Paul Eduard KMEN, Director General Adjunct APIA.

Măsurile vizate pentru a fi discutate la conferința de la Deva au fost: Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, Măsura 14 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor, Măsura 8 – Submăsura 8.1 – Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, Măsura 15 – Submăsura 15.1 – Plăţi pentru angajamente de silvomediu, Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.  Plățile în avans  pentru sectorul zootehnic vor începe conform calendarului, la data de 18 octombrie 2021.

Centrul Județean APIA Hunedoara gestionează scheme de sprijin și măsuri de dezvoltare rurală finanțate din: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).  Bugetul Național (BN).  pentru care anual se plătesc către fermieri peste 53 milioane de euro. În perioada 1 martie – 11 iunie 2021 la Centrul Judeţean Hunedoara  s-au depus 16.743 de cereri pentru o  suprafața solicitată în cereri  de aproximativ  134.481 hectare. ” Începând   cu data de  18 octombrie  și până în 30 noiembrie va avea loc efectuarea plăților în avans, apoi din 2 decembrie până în  30 iunie 2022  plata finală.  În paralel, colegii mei din cela șapte centre subordonate Centrului Județean APIA HUNEDOARA  vor continua  primirea cererilor, administrarea si controlul cererilor depuse pentru schemele recent aprobate și continuarea autorizării la plată pentru toți fermierii eligibili.trebuie să vă aduc la cunoștință că în perioada 18 octombrie 2020 și până la data de astăzi, 4 octombrie 2021 am efectuat plăți de peste 24 milioane de euro, pentru fermierii hunedoreni, prin FEADR  și de la bugetul național.Fermierii cu care ne-am întălnit astăzi,  sunt nerăbdători să începem plățile, în avans, din data de 18 octombrie, pentru a-și devolta exploatațiile și ceea ce și-au propus în proiectele prezentate.  Certitudine și profesionalism sunt cele trei atribute după care  ne ghidăm misiunea noastră, care vizează efectuarea plăților către fermieri în termenele prevăzute de legislația în vigoare, în mod echitabil și transparent” a concluzionat directorul executiv al APIA Hunedoara, Veronica Topor.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share