DRUMUL SĂRII ȘI REÎNVIEREA PLUTĂRITULUI PE RÂUL MUREȘ - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DRUMUL SĂRII ȘI REÎNVIEREA PLUTĂRITULUI PE RÂUL MUREȘ

”Am fost și voi fi mereu deschis spre parteneriate care aduc plus valoare comunității și care deschid noi orizonturi pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei care se încăpățânează să lupte pentru a demonstra că din fiecare proiect se pot scoate lucruri cu adevărat valoroase” a ținut să spună în preambulul întîlnirii primarul  de ALBA IULIA, Gabriel Pleșa.
În această linie se înscrie și parteneriatul pe care Primăria Alba Iulia îl are cu Asociația “Petro Aqua” prin intermediul căruia,  se va încerca  valorificarea  potențialul navigabilității ecologice a Râului Mureș, cu plute.  ” Odată cu aderarea Municipiului Alba Iulia la Asociația internațională a plutașilor, vom reuși să legitimăm și o intrare în “Clubul marilor orașe riverane râurilor europene” a completat edilul.
Această idee a plecat de la inițiativa asociației Petro Aqua, care a construit o plută de lemn, ca în urmă cu 2000 ani, cu care a plecat din Portul Partoș, din Alba Iulia, port atestat încă din anul 200 d.Hr, cu sare, miere și fructe pentru populația din aval și, după două săptămâni, a ajuns în Portul Internațional Szeged, de pe Fluviul Tisa, pentru reconstituirea Drumului Sării, dar și de la încercarea de reconstituire a Drumului Mătăsii, făcut pe Marea Neagră, de un grup de inimoși împreună cu președintele asociației Emerik Szuhanec, în 1977.
Cu siguranță vor fi mereu provocări și neajunsuri, voci care vor spune că un anumit lucru se putea face în zeci de multe alte feluri, dar nu vor ridica decât degetul arătător sau cel mult vârfurile degetelor pe tastele unui calculator sau telefon pentru a comenta în anonimat. Dar, în cadrul acestui proiect exită  doar un exemplu și o dorință demne de apreciat din partea celor care își doresc să facă imposibilul-posibil.
”Acest parteneriat internațional,  în baza căruia am avut astăzi o nouă întâlnire, la Alba Iulia, ar putea fi piatra de temelie pentru a construi o nouă rută culturală europeană, acreditată de către Consiliul Europei. În acest sens Municipiul Alba Iulia intenționează să încheie parteneriate și cu alte localități din Europa unde se poate reconstitui ”Drumul Sării”, în scopul acreditării de către Consiliul Europei a unei noi rute culturale europene. De altfel, procedura nu este foarte complicată, Municipiul Alba Iulia are experiența participării în rute culturale acreditate de către Consiliul Europei (Ruta Transromanica – datorită patrimoniului romanic deținut de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia – cel mai valoros monument de arhitectură din Transilvania, marcând apogeul romanicului târziu, fiind un exemplu de seamă al acestuia din Europa răsăriteană). Dacă în Ruta Culturală Transromanica municipiul Alba Iulia e doar partener, în acest nou demers municipiul Alba Iulia poate deveni promotorul acestei noi rute culturale europene intitulate ”Drumul Sării”. Este un proiect care ar putea face din Alba Iulia un punct important pe harta cultural-turistică a Europei, având orașul ca unul dintre promotorii cei mai importanți din România. Toate aceste lucruri pot însemna atragerea de fonduri europene, care, în final, vor aduce mai mulți turiști în oraș” a conchis primarul Gabriel Pleșa.
Iar sâmbătă o delegatie a Asociației internaționale a plutașilor (din care si Petro Aqua face parte), venita tocmai din Ponte nelle Alpi – Italia, însoțită de oficiali din Ciugud si Alba Iulia, au vizitat  VALEA JIULUI  și PEȘTERA BOLII.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share