Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

APIA, Țurcana Brează de Valea Jiului și tradițiile de la Jieț

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, efectuează în această perioadă plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie și în trimestrul II al anului 2022.  Suma autorizată la plată este în valoare de 26.046.778 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

Astfel de informații au fost oferite și participanților la târgul și expoziția de ovine care a avut loc în Valea Jiului, la Jieț, un târg tradițional de toamnă, unde se întâlnesc cei mai importanți crescători de ovine din județul Hunedoara și nu numai.

”Un fermier informat este un fermier câștigat! Colegii centrului local APIA Petroșani sunt alături de fermierii hunedoreni,  fiind prezenti cu materiale de informare la expoziția de ovine ,,Țurcana Brează de Valea Jiului”care a avut loc astăzi pe platoul de la Jieț din orașul Petrila. Crescătorii de ovine sunt ajutați de subvențiile primite de la guvern, prin APIA, pentru creșterea ovinelor și întreținerea pajiștilor” a ținut să transmită directorul executiv al Apia Hunedoara, Veronica Topor.

Totodată cetățenii și toți cei interesați au putut afla informații despre schemele schemele de acordare a ajutoarelor excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal și crescătorilor de animale din sectoarele suin si avicol, s-au purtat discuții despre controalele care au loc în termenele termenele stabilite conform calendarului de lucru al agenției, pentru demararea în condiții optime a autorizării la plată in cadrul campaniei 2022 de plată în avans pentru plățile, discuții cu parteneri din UAT-uri, etc.

Expoziția a fost vizitată de oficialități județene începând de la prefectul și subprefectul județului, gazdele primarul  Vasile Jurca  și viceprimarul Mariu Heljiu, în calitate de organizatori ai evenimentului, împreună cu cei de la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia.

Păstoritul și creșterea animalelor este o îndeletnicire care se pierde în negura timpului pe meleagurile Văii Jiului, momârlanii urcând  din generație, în generație pe  pășunile alpine în fiecare primăvară, și-și coboară oile acasă, până la Sfânta Marie.Jienele au încins atmosfera, s-a servit mâncare tradițională, iar târgul și expoziția de ovine a fost animată și de sutele de participanți.

Despre ciobani se spune că sunt oamenii muntilor si ai apelor repezi, care au împrumutat din măreția naturii și care,prețuiesc mai mult ca orice,  faptul că pot trăi, liberi  în comuniune cu aceasta,  ideea de lucru sfânt și curat,  este deseori asociată cu tot ceea ce este păstoresc, cu fondul sufletesc bogat al ciobanului român,cu viața și firea acestuia.
Păstrători peste timp a datinilor și tradițiilor străvechi, ciobani momârlani din Valea Jiului  ne dăruiesc în permanență din bogăția lor, asupra căreia suntem datori să ne aplecăm și să o transmitem generațiilor viitoare. Este vorba doar de a fi români…moșteritorii vechii Dacii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share