Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, efectuează în această perioadă plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie și în trimestrul II al anului 2022. Suma autorizată la plată este în valoare de 26.046.778 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.
Astfel de informații au fost oferite și participanților la târgul și expoziția de ovine care a avut loc în Valea Jiului, la Jieț, un târg tradițional de toamnă, unde se întâlnesc cei mai importanți crescători de ovine din județul Hunedoara și nu numai.
”Un fermier informat este un fermier câștigat! Colegii centrului local APIA Petroșani sunt alături de fermierii hunedoreni, fiind prezenti cu materiale de informare la expoziția de ovine ,,Țurcana Brează de Valea Jiului”care a avut loc astăzi pe platoul de la Jieț din orașul Petrila. Crescătorii de ovine sunt ajutați de subvențiile primite de la guvern, prin APIA, pentru creșterea ovinelor și întreținerea pajiștilor” a ținut să transmită directorul executiv al Apia Hunedoara, Veronica Topor.
Totodată cetățenii și toți cei interesați au putut afla informații despre schemele schemele de acordare a ajutoarelor excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal și crescătorilor de animale din sectoarele suin si avicol, s-au purtat discuții despre controalele care au loc în termenele termenele stabilite conform calendarului de lucru al agenției, pentru demararea în condiții optime a autorizării la plată in cadrul campaniei 2022 de plată în avans pentru plățile, discuții cu parteneri din UAT-uri, etc.
Expoziția a fost vizitată de oficialități județene începând de la prefectul și subprefectul județului, gazdele primarul Vasile Jurca și viceprimarul Mariu Heljiu, în calitate de organizatori ai evenimentului, împreună cu cei de la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia.
Păstoritul și creșterea animalelor este o îndeletnicire care se pierde în negura timpului pe meleagurile Văii Jiului, momârlanii urcând din generație, în generație pe pășunile alpine în fiecare primăvară, și-și coboară oile acasă, până la Sfânta Marie.Jienele au încins atmosfera, s-a servit mâncare tradițională, iar târgul și expoziția de ovine a fost animată și de sutele de participanți.
Despre ciobani se spune că sunt oamenii muntilor si ai apelor repezi, care au împrumutat din măreția naturii și care,prețuiesc mai mult ca orice, faptul că pot trăi, liberi în comuniune cu aceasta, ideea de lucru sfânt și curat, este deseori asociată cu tot ceea ce este păstoresc, cu fondul sufletesc bogat al ciobanului român,cu viața și firea acestuia.
Păstrători peste timp a datinilor și tradițiilor străvechi, ciobani momârlani din Valea Jiului ne dăruiesc în permanență din bogăția lor, asupra căreia suntem datori să ne aplecăm și să o transmitem generațiilor viitoare. Este vorba doar de a fi români…moșteritorii vechii Dacii.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea