20/09/2020

Aurelian Cotinescu dezlănțuit: „Renunți la bani europeni din care nu poți să furi și să angajezi credite bancare”

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște și candidat la funcția de primar, a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre centura municipiului Târgoviște și problemele financiare pe care le-a generat realizarea ei. Liderul PNL susține că s-a săturat de minciunile și furtul de la nivelul administrației locale. Acesta susține că proiectul de centură este în lucru de 8 ani și că lucrările realizate în ultima vreme sunt doar pentru o bună imagine în campania electorală.

”În loc de 70 de milioane de lei bani din fonduri nerambursabile, cetățenii vor plăti 140 de milioane de lei, bani împrumutați de la bancă pe care noi îi vom plăti pentru următorii 10 ani. În fapt prin creditele angajate de Primărie fiecare cetățean în momentul de față este dator cu 3000 de lei și trebuie spus clar, să înțeleagă fiecare. Toți oamenii care ne privesc, să știe că sunt datori cu 3000 de lei. Bani pe care îi vor plăti din taxele lor. Găuri create tot de actuala administrație care se vor plăti din banii cetățenilor.” a spus Aurelian Cotinescu.

Declarații pe larg din conferința de presă:

Târgoviște este un oraș subdezvoltat, depopulat

”În ultimii doi ani de zile am fost foarte mult în cartiere și am discutat cu cetățenii. Și am întrebat cum trăiesc târgoviștenii. Concluzia generală este aceea că traim într-un oraș subdezvoltat, depopulat. Din păcate oamenii văd cum copii lor pleacă afară, cum frații le pleacă la muncă în străinătate, un oraș care și-a pierdut forța economică, un oraș care din păcate este lipsit de perspective de viitor. Și acest lucru putem să îl constatăm cel mai mult la tinerii din Târgoviște care nu văd o posibilitate reală în a trăi în acest oraș. De aceea aleg să plece în afara țării sau unii dintre ei muncesc în alte zone ale țării.

Revenind la problema noastră internă, trebuie spus că Administrația Locală este cea care poate aduce prosperitate unei comunități sau în același timp poate duce comunitatea spre dezastru. Din păcate comunitatea târgovișteană este văduvită de proiecte ample, de proiecte care să dezvolte foarte mult zona de infrastructură sau zona economică a orașului. Vedem cum singura problemă reală a administrației târgoviștene, a Primăriei, este aceea de a-și crea o imagine bună. Este aceea de a crea primarului în funcție o imagine bună și de asemenea, celor care conduc această Primărie, o imagine de oameni gospodari.

De 8 ani de zile se lucrează la proiectul de Centură al orașului. 5 licitații ratate

Realitatea este că insuccesele Primăriei sunt prezentate prin campania de presă în succese. De asemenea, minciuna este transformată foarte ușor prin campania de pe facebook în adevăr. În fapt vorbind de această centură a orașului trebuie spuse următoarele lucruri: de 8 ani de zile se încearcă finalizarea acestui proiect. Au fost 5 licitații ratate. 70 milioane de euro a fost finanțarea europeană a centurii orașului. Ar fi trebuit ca această centură să fie făcută din bani europeni. Din bani dați gratis comunității târgoviștene. Unde am ajuns, Primăria Târgoviște a pierdut finanțarea europeană și în acest moment ne aflăm în situația de a da acești bani înapoi. Cine o să-i dea? Bineînțeles noi, târgoviștenii, din taxele noastre pe următorii 10 ani de zile. 70 de milioane de lei.

Pe de altă parte primul constructor a dat în judecată Primăria și a obținut un răspuns favorabil în instanță și a câstigat 16 milioane de lei, bani care au fost deja plătiți de către Primăria Târgoviște către constructor. Deși primarul în alegerile care au trecut, acum 4 ani, promitea că va recupera banii de la constructor și ulterior va face centura pe banii constructorilor. Exact așa se exprima. Nu a rezolvat nimic, a spus doar o altă minciună a unui politician care a vrut să ajungă la conducerea Primăriei Târgoviște.

Ulterior 17 milioane de lei au fost plătiți către constructor, un constructor care nu a finalizat ceea ce trebuia finalizat la nivelul investiției, dar pe de altă parte a încasat acești bani. S-a ajuns ca Primăria să promită că va executa centura prin Compania Municipal Construct, prin compania Primăriei.

Nu numai că acea companie era implicată în proiectul de stadion pe care nu l-a dus la bun sfârșit așa cum promitea primarul, dar compania respectivă nu avea capacitatea efectivă de a rezolva problema de infrastructură rutieră, nu avea oameni suficienți, nu avea tehnologie, nu avea utilaje ca să poată să ducă acest proiect la bun sfârșit. A fost o altă promisiune ratată a actualei Administrații.

S-a ajuns în situația în care s-a făcut o ultimă licitație și 89 de milioane de lei au fost atribuiți constructorilor care lucrează în acest moment.

Trebuie spus următorul aspect: cumulat sumele care vor duce la o finalitate a acestei centuri sunt undeva la 140 milioane de lei. Dublu decât finanțarea europeană. Și ne întrebăm dacă au fost bugetați 70 milioane de lei prin finanțare europeană nerambursabile, de ce am ajuns noi, cetățenii, să plătim 140 milioane de lei din fonduri bancare pe care le vom achita bineînțeles din taxele și impozitele noastre? Asta înseamnă de fapt dezastru în Administrația Locală, asta înseamnă de fapt ca tu să nu faci decât o figurație înainte de alegeri și să arăți că ești un primar competent, dar în spatele tău de fapt există o gaură pe care tu o crezi târgoviștenilor. Minciuna, demagogia, impostura sunt de fapt problemele de care ne lovim la nivelul Administrației Locale.

Tot acest demers permanent de a crea imaginea de mari constructori, de oameni implicați în administrarea orașului, tot acest aspect, vedem masca în spatele acestor lucruri se află de fapt impostura și o proastă administrație a orașului. Toate proiectele mari sunt în această situație și puteți să vedeți stadionul, anvelopările termice și multe alte lucruri care trebuiau făcute, de mult finalizate dar care din păcate nu au un deznodământ fericit.

Ne întoarcem puțin la situația bugetară din anul 2020 și vedem cum pentru centură au fost bugetați 23 milioane de lei din cei 89 de milioane pe care Primăria i-a angajat împreună cu constructorii. De aici vedem de fapt un deficit de 66 milioane de lei pe care Primăria nu are de unde să-i scoată. De fapt aici este întreaga minciună. Primăria se află în incapacitatea de a finanța integral acest proiect. 66 milioane de lei reprezintă de fapt jumătate din bugetul orașului. Dacă vor încerca să spună că finanțează din bugetul propriu atunci este o altă minciună pentru că asta înseamnă că nu vor mai avea bani nici de salarii, nici pentru școli, nici pentru alte proiecte ale Primăriei.

De fapt în acest moment și dacă ar merge Primăria să ia un credit bancar se află în imposibilitatea de a-l obține pentru că nu și-au plătit vechile credite.

Iar băncile nu le acordă în momentul de față finanțare. Tot ceea ce s-a făcut până acum este un demers al Primarului în perioada pur electorală de a da senzația că el este capabil să rezolve ceea ce nu au rezolvat alții. Dar trebuie spus ca alții care nu au rezolvat de 10 ani se află alături de el în Primărie. Și împreună sunt cei care au ajutat la acest dezastru de finanțare. 70 milioane de lei sunt de fapt o gaură creată de toți cei aflați în momentul de față la nivelul Primăriei.

Încheiem subiectul centurii spunând că întotdeauna este mai simplu să renunți la bani europeni din care nu poți să furi și să angajezi credite bancare pe care le ai la dispoziția ta și cu care faci ce vrei. Spunem încă o dată, în loc de 70 de milioane de lei bani din fonduri nerambursabile, cetățenii vor plăti 140 de milioane de lei, bani împrumutați de la bancă pe care noi îi vom plăti pentru următorii 10 ani.

În fapt prin creditele angajate de Primărie fiecare cetățean în momentul de față este dator cu 3000 de lei

și trebuie spus clar, să înțeleagă fiecare. Toți oamenii care ne privesc să știe că sunt datori cu 3000 de lei. Bani pe care îi vor plăti din taxele lor. Găuri create tot de actuala administrație care se vor plăti din banii cetățenilor.

Încheiem acest subiect și vreau să vă spun doar atât: am tot povestit de actuala administrație și de felul cum se comportă față de noi, față de cetățeni, față de lege în general.

Primăria Târgoviște nu ne-a dat avizul să ne amplasăm corturile de campanie

Avem această problemă a amplasării corturilor, am depus încă de pe data de 24 o cerere prin care solicitam 6 amplasamente la nivelul Municipiului Târgoviște în care să ne punem corturile de campanie. A trecut o săptămână de campanie și Primăria nu ne-a dat nici un fel de hârtie. Am plătit rezervarea corturilor pe 24 , nu s-a întâmplat nimic ulterior. Am așteptat până sâmbăta trecută, când văzând că Primăria nu vrea să ne acorde acea hârtie și am început să ne amplasăm corturile. Au trimis imediat Poliția Locală, Garda pretoriană a domnului primar ca să ne amendeze. În fapt m-au amendat pe mine, pe persoană fizică. Ceea ce este un abuz total , pentru amplasarea acelor corturi. Nu le puneam eu, Cotinescu Aurelian, acele corturi erau puse de PNL, Organizația Târgoviște. Dar Domnul Primar a considerat că trebuie să-mi acorde mie acea amendă.

Nici o problemă, respect legea, voi merge să o plătesc, dar bineînțeles că am și eu dreptul să fac o contestație în acest sens. Pe de altă parte, ne uităm la PSD, au așteptat până când au rezolvat problema corturilor, până când au avut toate corturile făcute, abia după aceea au venit și au acordat autorizație către noi, către USR și către alte formațiuni.

Problema cea mare este că pe spațiul verde din oraș, PSD ul și-a pus câteva corturi. Este ilegal să faci acest lucru. Dar ei își permit. Noi am încercat să obținem autorizare și pentru câteva meșuri la nivelul orașului, bineînțeles că primarul a ținut să ne spună chiar în conferința de presă, că dacă le punem, ne vor amenda. Aceasta este soluția Primarului. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Noi nu vrem să cedăm, din punctul nostru de vedere trebuie să ne facem campanie, trebuie să ne facem cunoscuți, este dreptul nostru de a ne face cunoscuți cetățenilor. Este dreptul cetățenilor de a ne vota în cunoștință de cauză. Pe de altă parte vedem la nivelul Primăriei cum se încearcă îndepărtarea tuturor oamenilor care au puterea de a-i spune primarului adevărul.

Și referitor la acest aspect, stăteam să mă gândesc zilele trecute, am pus niște meșuri în oraș cu ”Fără corupție în Primărie”. Lucru care l-a deranjat extraordinar de mult pe Domnul Primar. Ne-a transmis acest lucru, că nu e de acord cu genul acesta de comunicare, de parcă era datoria noastră ca domnul primar să fie fericit, ne lăsăm bineînțeles meșurile acolo. Dar nu putem să nu ne întrebăm de ce toate persoanele din Primărie care au un punct de vedere sunt date la o parte, marginalizate?

Nu ni s-a explicat niciodată ce s-a întâmplat cu directorul economic al Primăriei

De ce acel caz din Primărie referitor la șefa financiarului, la doamna Dana Popa, de ce acel caz nu ne-a fost explicat, așa cum bine știți acolo au fost anumite persoane ridicate din Primărie, nu ni s-a explicat niciodată cine este în fapt vinovat pentru cele care s-au întâmplat acolo. Sau care este problema de fapt în interiorul Primăriei. Primarul a ascuns tot. Se face că nu știe. Cum să nu ști ceea ce se întâmplă în propriul tău serviciu contabil. Așa ceva nu se poate. Înseamnă că ori tu nu conduci acea Primărie ori de fapt ascunzi adevărul.

Și nu putem să nu ne întrebăm dacă doamna Popa nu a fost cumva târâtă în tot acest scandal, pentru că de fapt a fost printre puținii care s-au opus acelor avansuri date de Primărie către Municipal Construct, avansuri care ulterior chiar și Curtea de Conturi a spus că nu au fost în regulă. Și a venit cu niște penalități Curtea de Conturi de 500 de mii de lei la nivelul Companiei Municipal Construct. Pe de altă parte, în momentul de față Șeful Poliției Locale este mai nou dat la o parte. Am înțeles că este și scos de pe grupuri, sunt și alte persoane care sunt marginalizate. Oameni care puteau cu adevărat să ajute la dezvoltarea proiectelor Primăriei.” a explicat Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share