Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Avem o nouă agenție – ANDIS

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat ieri  proiectul Ordonanței de urgență privind înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate( ANDIS)

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila  a declarat:  ”E bine să existe o agenție specializată pentru că lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul pacienților la servicii de sănătate. Instituția va fi condusă de un președinte interimar pe care,  conform acordului cu Comisia Europeană – Ministerul Sănătății trebuie să îl desemneze pentru o perioadă de 6 luni iar până la finalul anului, această agenție ar trebui să aibă cel puțin 52 de posturi ocupate. E nevoie de oameni bine pregătiți care să ducă la bun sfârșit dezvoltarea infrastructurii în Sănătate”

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va fi o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății și va avea drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate. Agenția va avea ca obiective principale preluarea, continuarea și finalizarea celor trei proiecte de construcție a spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova și preluarea a cel puțin trei  proiecte de construcție de unități spitalicești din lista de 25 de investiții în infrastructura publică nouă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Spitalele regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova sunt principalele investiții în infrastructura spitalicească din România care vor fi dezvoltate în următorii ani, iar respectarea termenelor contractuale este o prioritate a Ministerului Sănătății. În cadrul întâlnirii organizate la sediul Ministerului Sănătății cu reprezentanții firmelor care au câștigat contractele de proiectare a spitalelor regionale, aceștia au prezentat graficul de activități, astfel încât etapa de proiectare să fie finalizată cel târziu în martie 2023 pentru Spitalul Regional Iași, respectiv mai 2023 pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca. Ministrul Sănătății a subliniat că echipele de proiectanți au o mare responsabilitate pentru realizarea unor proiecte cu un impact important asupra calității sănătății publice din România. Proiectele tehnice trebuie să fie nu doar finalizate la timp, ci calitatea proiectării trebuie să fie la cele mai ridicate standarde de calitate. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra faptului că o proiectare de înaltă calitate va ușura mult etapa de construcție propriu-zisă, iar Ministerul Sănătății le asigură întregul sprijin pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale.

Instituția nou înființată,  trebuie să asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate. Înființarea și operaționalizarea unei agenții specializate în investițiile din domeniul sănătății este prevăzută în cadrul Componentei C12, Sănătate, a Pilonului V, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, din Planul Național de Redresare și Reziliență, ca una dintre principalele măsuri.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share