Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Bomba de ultima ora cu creditele romanilor

Este pentru prima data cand se confirma la nivel central, adica ANPC, ceea ce am scris in urma cu 4 ani de zile.
REECHILIBRAREA graficului de rambursare!! Asta inseamna ca pentru cei mai multi dintre voi, daca s-ar reechilibra graficele de rambursare ar presupune ca ati avea creditele INCHISE deja, ajunse la final.
Bancile v-au luat 80% dobanda si 20% principal, iar dupa 15 ani de plata dintr-un credit luat pe 30 de ani, daca ati vrea sa achitati acum integral, ati avea de plata aproape aceeasi suma pe care ati imprumutat-o.
Ceea ce a constatat ANPC astazi are inraurire cu TOATE CONTRACTELE de credit si mai ales cele in moneda straina
O sa revin cu toate datele si ceea ce aveti de facut!!
În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.
Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.
Citește și:
” Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături.
În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși.
Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rational și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară.
Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații.
Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume.
În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Cei 11 operatori economici sunt:
– ING Bank
– First Bank
– Credite Europe Bank
– OTP Bank
– Alpha Bank
– BancaTransilvania
– Raiffeisen Bank
– BCR
– Patria Bank
– Unicredit Bank
– BRD Groupe Societe Generale.
​Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.
Acțiunea de control este în curs și vom reveni cu detalii suplimentare, pe măsură ce vor apărea.
Sursa: Avocat Adrian Cuculis

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share