Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Bugetul UE trebuie să funcționeze pentru toate generațiile”

Socialiștii și democrații și-au exprimat criticile în plenul de la Strasbourg cu poziția Consiliului cu privire la bugetul Uniunii pentru anul viitor. Președinția maghiară a Consiliului UE a prezentat o propunere privind bugetul UE 2025.

Potrivit Grupului S&D, acest lucru ar provoca daune principalelor programe ale UE. Grupul S&D nu poate fi de acord cu o abordare atât de conservatoare în alocarea banilor UE.

Poziția Consiliului afectează puternic unele dintre cele mai mari povești de succes europene, cum ar fi Horizon Europe – programul cheie de finanțare pentru cercetare și inovare – sau Erasmus+, care asigură schimburi academice și extrem de benefice pentru tineri.

Acesta este primul buget după revizuirea bugetului plurianual al Uniunii 2021-2027, cunoscut și sub numele de Cadrul Financiar Multianual, și, de asemenea, prima dată când UE va trebui să plătească costurile cu dobânzile la fondurile împrumutate în cadrul Redresării Uniunii Europene. Instrument (EURI).

„Cetățenii europeni și întreprinderile din întreaga UE simt că trăim vremuri tulburi. Este de datoria noastră să oferim mijloace financiare pentru a finanța politicile UE care contează pentru viața de zi cu zi a oamenilor și pentru funcționarea economiei noastre.

Solicităm următoarele acțiuni:

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că tranzițiile verzi și digitale nu lasă pe nimeni în urmă. Aceasta înseamnă oferirea sprijinului necesar pentru cercetare și inovare în sectoare cheie precum sănătatea, clima și resursele naturale, prin stimularea finanțării pentru infrastructura transfrontalieră, în special în sectorul energetic, întărirea investițiilor Uniunii în tehnologie de ultimă oră și îmbunătățirea competitivității economiei UE, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

În al doilea rând, bugetul UE trebuie să funcționeze pentru toate generațiile și cu un accent deosebit pe generațiile cele mai tinere și mai în vârstă și pe toți cetățenii vulnerabili. Acest lucru poate fi atins dacă asigurăm finanțare pentru Erasmus+ și Corpul european de solidaritate.

Trebuie să consolidăm sprijinul pentru Mecanismul de protecție civilă al Uniunii și Programul pentru cetățeni, egalitate, drepturi și valori Dacă UE este fidelă în promisiunea sa față de bunăstarea europenilor, atunci trebuie să investim în prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV), a bolilor care afectează copiii, și îmbunătățirea sănătății mintale prin creșterea programului EU4Health.

Am intervenit în plenul Parlamentului European pentru a atrage atenția asupra nevoii unui răspuns rapid din partea UE, în contextul în care mii de gospodării din țara noastră au fost afectate de inundații, iar pericolul încă nu a trecut.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene, am solicitat Comisiei și Consiliului să activeze Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență și Mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize, în așa fel încât să îi ajutăm direct pe cei afectați. În același timp susțin creșterea bugetului pentru instrumentele financiare dedicate situațiilor de urgență și calamităților, atât pentru mecanismul de protecție civilă, cât și pentru acordarea de despăgubiri.

Nu în ultimul rând, trebuie să realizăm investițiile destinate prevenției, iar, în acest sens, am solicitat încă o dată executivului european să prezinte propuneri și alocări financiare concrete.

Suntem alături de cei afectați, vom căuta soluții imediate și vom face tot ceea ce putem astfel încât Uniunea Europeană să vină în sprijinul lor.

În al treilea rând, Grupul S&D a ascultat mesajul fermierilor din întreaga Uniune și dorim să susținem sprijinul pentru aceștia. Acest lucru ar trebui să vină în paralel cu consolidarea programului LIFE – instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și acțiuni climatice, de asemenea, în contextul tranziției către energie curată.

În al patrulea rând, trebuie să gestionăm migrația. Trebuie să consolidăm finanțarea în scopul gestionării efective a frontierelor, precum și pentru a asigura finanțarea necesară pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

În al cincilea rând, pe măsură ce securitatea și apărarea europeană devin o problemă din ce în ce mai presantă, solicităm mijloacele financiare necesare pentru o mai bună mobilitate militară.

În al șaselea rând, trebuie să oferim finanțare pentru un răspuns solid la provocările externe prin creșterea ajutorului umanitar, sprijinirea pregătirii pentru aderarea la UE, combaterea dezinformarii și promovarea cooperării cu vecinii noștri, atât la granițele noastre de est, cât și de sud.

Noi, socialiștii și democrații, suntem conștienți de datoria noastră și suntem aici pentru a reuși. ​​Suntem un jucător responsabil și suntem gata să lucrăm la un acord care să funcționeze pentru toți europenii” a declarat Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și negociator al PE pentru bugetul UE 2025.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share