Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Menis Yousry: Scanăm mediul și alegem omul care este încărcat de probleme asemănătoare cu cele pe care noi n-am reușit încă să le rezolvăm

Dr Menis Yousry calatoreste constant, facilitand peste 2000 de evenimente in 45 de locatii diferite din intreaga lume, astfel, peste 3 milioane de persoane au fost expuse activitatii sale prin discutii publice, carti publicate, cursuri, interviuri, articole, conferinte, terapie personala, de cuplu si de familie.

Timp de 15 ani, a lucrat ca psihoterapeut sistemic si de familie, psiholog si terapeut de familie senior in cadrul Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie.

Partea a treia

Rep: Ar putea această problemă să dispară, sau, mai bine zis, să nu apară deloc dacă găsim partenerul potrivit?

Menis Yousry: Nu există partenerul potrivit, fiecare poate fi partenerul potrivit. De fapt nu avem o relație cu altă persoană, ci cu noi înșine. Dacă am chestiuni nerezolvate, o să le regăsesc în orice partener. Unealta părinților este propria lor conștiință. Unealta liderilor este conștiința lor, unealta oamenilor de afaceri de succes este conștiința lor. Ceea ce ne spunem unii altora în conversațiile pe care le avem înseamnă foarte puțin. Conținutul este neînsemnat, calitatea lui este foarte importantă. Când interacționăm cu cineva o facem în două feluri, prin conținut și calitate. Conținutul înseamnă probabil 5%, iar calitatea înseamnă 95%. Calitatea relațiilor noastre, este de fapt conștiința noastră. De aceea părinții nu trebuie să învețe nimic, ei trebuie să fie ”ceva”, un exemplu pentru copii. În căminul fiecărei familii există o anumită atmosferă, se mai numește și câmp energetic sau psihologic. Poate avea multe nume. Atmosfera din casă este creată din conștiință și din subconștientul părinților, din convingerile și idealurile lor.
În această bibliotecă se simte aerul cunoașterii, când intri aici parcă ești deja puțin mai inteligent. Copilul care intră în atmosfera creată într-un cămin nu are nicio putere să schimbe acea atmosferă, așa că ea va deveni lumea lui. Dacă intri într-o casă și simți că există o energie negativă, simți că e ceva în neregulă și alegi să pleci. Copilul nu poate face această alegere. Copilul intră în acel mediu și acolo învață totul despre viață. Nu are capacitatea să pună la îndoială acea stare și nici n-o poate schimba. Totul este construit din conștiința părinților. Le spun tuturor celor care ne urmăresc, cea mai bună metodă de a vindeca copiii și de a lucra cu ei este să faceți asta mai întâi cu conștiința voastră.
Am activat în terapia de familie mulți ani în Anglia și am întâlnit des părinți care veneau la mine și spuneau: ”copilul meu întârzie în fiecare zi la școală, ce putem face, am încercat totul.” Eu am observat că părinți înșiși ajungeau târziu la terapie. Deci de unde a învățat copilul să întârzie? De la voi, deci ce trebuie să faceți?

Rep: Ce părere aveți despre noua modă din societatea modernă de a merge la terapie?

Menis Yousry: La începtul umanității noi locuiam în grupuri pentru că aveam nevoie unul de altul ca să supraviețuim. Siguranța este un număr. Căutăm o stare de confort lângă ceilalți, într-un grup. Am evoluat, acum nu mai avem nevoie atât de mult de protecția aceasta de grup pentru că tehnologia ne-a dat multă forță. Am format familii pentru a realiza legături din iubire. Familiile au început să se destrame cu timpul și am căutat alte relații pentru a ne simți conectați cu cineva și pentru a ne simți în siguranță. Acum și relațiile se destramă. Ce mai urmează? Terapia. Terapia înseamnă să plătești pentru dragoste și siguranță într-o relație. Cred că este foarte trist. Plătești pe cineva să fie drăguț cu tine, să aibă răbdare cu tine.

Rep: Cum am putea să-i aducem împreună pe cei care au același scop, de a comunica mai bine, de a se conecta mai ușor. Pentru că dacă dorești să schimbi ceva doar pentru tine însuți, te vezi inconjurat de ziduri și nu cred că vei reuși. Putem să găsim persoanele potrivite?

Menis Yousry: De aceea țin cursuri pentru că aduc oamenii împreună așa cum era la începuturi. Putem găsi persoana de care avem nevoie dacă ne confruntăm problemele pe care le cărăm din trecut și la care nu putem renunța. Este incredibil ceea ce am văzut în timp, lucrez cu oamenii de 30 de ani. Scanăm mediul și alegem omul care este încărcat de probleme asemăntoare cu cele pe care noi n-am reușit încă să le rezolvăm. Dacă ne rezolvăm problemele nu vor mai apărea astfel de oameni. Și dacă apar nu-și vor găsi locul în viața noastră sau dacă vor găsi un loc, noi vom avea puterea să le facem față pentru că vom avea ceva special în noi.

Rep: Există vreo cale rapidă spre succes? În zilele noastre oamenii nu prea mai au răbdare..

Menis Yousry: Aceasta este o parte a problemei. Știai că toate convingerile noastre se întăresc pe zi ce trece. Noi credem că ceva este adevărat și ne reconfirmăm acest lucru până suntem convinși. Cum pot spera să schimb ceva dacă îmi întăresc o convingere greșită ani la rând? E imposibil. Acum totul se întâmplă mai rapid și avem la îndemână foarte multă informație. Cu cât învățăm mai mult, cu atât simțim mai puțin. Răspunsul este însă în sentimentele noastre, nu în mintea noastră. Tot ce ni s-a întâmplat în viață a avut loc la nivelul simțămintelor, în subconștient, în partea dreaptă a creierului care este conectată la fiecare mișcare pe care o facem, la fiecare acțiune.

Rep: Cine este mai important atunci, inima sau creierul?

Menis Yousry: Sunt amândouă foarte importante. Prefer să mă refer la ele ca la partea stângă și la partea dreaptă a creierului. Partea dreaptă e responsabilă de emoții, iar partea stângă este cea practică. Emoțiile nu știu că existăm, partea stângă știe că noi suntem aici. Emoțiile sunt în funcțiune în permanență și sunt activate de o anumită situație și ne fac să reacționăm.

Citește și primele două părți:

Menis Yousry: În primul an de la naștere este hotărâtă toată viața noastră. Ne determină relațiile, inteligența, stilul de a conduce, comunicarea

Menis Yousry: Dacă vreți să aflați mai multe despre voi, priviți-vă copiii. Ei exprimă tot ceea ce n-ați reușit încă să rezolvați la voi înșivă

Sursa: TVR1, emisiunea România diversă


Citește și:

Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu

Gabor Mate: Perioada cât am lucrat cu oameni în stadiu terminal a fost o educație foarte bună

Gabor Mate: Boala este un mod prin care corpul spune ”nu” atunci când omul nu spune

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">