01/08/2021

Carmen Holban celebreaza Ziua Internațională a Iei

La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, Ziua Universală a Iei. Ziua Universală a Iei este dedicată, totodată, eforturilor de includere a cămăşii cu altiţă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Carmen Holban, deputat PSD Dambovita, a participat astazi la evenimentele dedicate acestei sarbatori, si a subliniat, inca o data, importanta pastrarii acestei traditii, care va ramane in mainile copiilor nostri.
„Fiecare IE spune o poveste și ține strânse, în cusătura ei, gândurile și toată dragostea bunicilor și străbunicilor noastre! Și ce poate fi mai frumos decât să vezi copiii zilelor noastre îmbrăcați cu iile lăsate moștenire din generație în generație.
M-a bucurat foarte mult că, la Nucet, doamna primar Luisa Bărboiu împreună cu doamna consilier județean Mioara Costache și consilierii locali ai comunei au sărbătorit Ziua Internațională a Iei, așa cum, de altfel, se întâmplă în fiecare în comună. Cel mai important a fost însă entuziasmul celor mici care au cântat, au dansat și au participat la concursurile de biciclete și de pictură.
Felicitări tuturor!”, a scris Carmen Holban pe pagina de facebook.

Prima ediţie a acestei zile a avut loc în 2013, sub tema „Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, şi a declanşat o adevărată mişcare culturală, ce a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc.

În 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial, pentru prima dată în lume, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.

Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

”Cămaşa cu altiţă” a atras şi atenţia artiştilor români şi străini. Tabloul ”La blouse roumaine” (1940) al pictorului francez Henri Matisse este expus, astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Pictorul Constantin Daniel Rosenthal a înfăţişat-o pe Maria Rosetti, în ”România revoluţionară”, purtând atât ie, cât şi năframă. Ia apare şi în alte tablouri semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a.
Citeste si:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share