Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carmen Holban: O femeie trebuie să aibă aceleași drepturi ca și un bărbat

Inegalitățile salariale între femei și bărbați pot fi soluționate împărțind între sexe responsabilitățile de îngrijire fără plată și limitând „prețul nedrept al maternității” pentru femeile care lucrează, susțin femeile din Partidul Socialiștilor Europeni (PES Women), de  Ziua europeană a inegalității salariale, care marchează ziua în care femeile din UE încep să „lucreze gratuit” în comparație cu bărbații.
Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, a transmis un mesaj pe pagina de social media, referitor inegalitățile salariale dintre femei și bărbați și atrage atenția asupa faptului ”că o femeie trebuie să aibă aceleași drepturi ca și un bărbat.”
Partajați sarcinile în mod egal acasă, pentru șanse egale la locul de muncă!”
Pentru o femeie, treburile casnice sunt firești, zi de zi, după terminarea programului de lucru de la serviciu.
“Firescul” acesta cade, covârșitor de mult timp, doar în sarcina femeii!
Responsabilitatea unei femei este uriașă, iar noi, în anul 2021, încă încercăm să arătăm că o femeie trebuie să aibă aceleași drepturi ca și un bărbat.
Sunt domenii în care femeile lucrează la fel de mult și la fel de bine precum colegii lor, dar, la final de lună, salariul lor este mai mic decât al bărbatului. La nivel european, decalajul de salarizare dintre bărbați și femei este de 14,1%.
Societatea noastră încă nu recunoaște pe deplin meritele unei femei, iar un echilibru al sarcinilor într-o familie ar fi firesc și normal.
Până pe 10 noiembrie, marcăm Zilele Europeane ale Inegalității Salariale, iar apelul „Partajați sarcinile în mod egal acasă, pentru șanse egale la locul de muncă!” încă ne arată că mai avem până vom putea spune că femeile sunt egale cu bărbații.
Dar este încă un pas făcut înainte, iar restul drumului trebuie să îl parcurgem împreună, însă doar de la egal la egal!”, a precizat Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița.
Context

Datorită diferenței de salarizare între sexe, bărbații au câștigat deja ceea ce vor câștiga femeile la sfârșitul unui an întreg de muncă. Una dintre cele mai importante modalități de a elimina acest decalaj este prin împărțirea între sexe a responsabilităților de îngrijire fără plată și prin limitarea prețului nedrept al maternității pentru femeile care lucrează. În toată Europa, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie principalul îngrijitor al copiilor și al altor persoane aflate în întreținere, precizează social-democratele de la nivel european.

Potrivit PES Women, acest lucru duce la rate mai mici de ocupare a forței de muncă pentru femei și afectează independența lor economică.

„Femeile petrec mai puțin timp decât bărbații încadrate în munca plătită, dar considerabil mai mult (cu 13 ore mai mult pe săptămână) pentru îngrijirea neremunerată și activitățile casnice, care sunt la fel de importante pentru a menține societatea în funcțiune. Acesta este motivul pentru care împărtășirea egală a concediului parental, accesul accesibil la îngrijirea de calitate a copiilor și politicile flexibile de echilibru între viața profesională și viața personală sunt atât de importante”, atenționează social-democratele din Europa.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share