28/01/2021

Cătălin Ivan, dizident politic, nu om antipolitic

Cătălin Ivan este un  dizident politic, conform definiției, deoarece avem ca termen de comparație o scenă cu amalgam între tragedia dionisiană și Commedia del Arte. Când lucrurile o iau razna, când definițiile nu se mai regăsesc în cuvinte iar verbele nu mai descriu acțiuni, se instaurează starea de haos.

Catalin Ivan

Cătălin Ivan a fost unul dintre aceia care au avut curaj să spună că împăratul este gol

Această confuzie uneori implementată cu bună știință în ”Cetate”, oferă noua ordine mondială numită Idiocrație. Și lumea funcționează după legile ei. Se pune întrebarea: putem găsi binele într-o societate cuprinsă de false valori? Cătălin Ivan a fost unul dintre aceia care au avut curaj să spună că împăratul este gol, că hainele cu fir de aur sunt doar o iluzie. Și totodată, în vreme ce mulți ca el au dispărut, Ivan a avut puterea să nu piară și să nu piardă în arena dominată de circari sfidători, mofluzi și obsceni.

Politica ar trebui să însemne căutarea binelui și a fericirii

Aristotel spunea că ”întrucât Binele suprem se află dincolo de bunurile particulare, omul trebuie să se mulțumească cu obținerea a ce e mai bine posibil și să nu pornească în căutarea unui absolut iluzoriu. Fericirea rezidă, în ultimă instanță, în activitate. Politica, prima dintre științe în concepția lui Aristotel, studiază omul ca zoon politikon. Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trăi o existență biologică, ci și pentru bine și pentru fericire. Fericirea presupune o independență maximă față de constrângerile materiale pe care individul este incapabil să o obțină singur și care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea politică.

Cătălin Ivan: ”sunt -dacă vreți- opusul oportunistului”

”Eu sunt opusul oportunistului” avea să ne mărturisească Ivan la o primă întâlnire. ”…Deci sunt dacă vreți opusul oportunistului. Am renunțat la cele trei funcții pentru că am considerat că drumul meu și al PSD se despărțiseră și am creat un nou partid. Nu m-am dus în alt partid politic, consider că hibele pe care le are PSD-ul într-o formă sau alta se găsesc în toate celelalte partide politice deci nu este doar PSD-ul de vină pentru situația din România, toate funcționează exact la fel…

Cumpătarea oferă dreptate pe termen lung

Ceea ce face ca un regim politic să fie bun nu este conformarea sa la o normă ideală, ci adaptarea la datele concrete ale istoriei. Un regim neadaptat la realitate se găsește în mod necesar sancționat pe termen lung prin tulburări sau revoluții. Rezistența la timp este un criteriu realist pentru definirea idealului politic: cele mai bune regimuri sunt în general și cele mai durabile. Cetățile fiind diferențiate prin date geografice, prin populație, prin cultură și istoria lor, nu se poate furniza un model universal de cetate ideală.

Citește și: Alternativa la politica de clan! Cătălin Ivan

Așadar, într-o lume lipsită de direcție, de emblemă, într-o societate fără esențe, Cătălin Ivan nu este dizident. El este în căutarea și prezentarea punctului de plecare, căci dacă nu ai un aici și acum, cu siguranță te vei îndrepta spre nicăieri. Ivan încearcă întoarcerea la normalitate, la viață așa cum ne-a fost ea promisă de legile universului și nu de hapsânii în haine cu fir de aur.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share