Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Puţin a lipsit ca această discuţie să se încheie cu o bătaie într-o comisie în care aleșii discutau despre majorarea salariilor bugetarilor. Ordonața venită de la Senat îi includea pe parlamentari, pe primari și pe funcționari. Decizia PNL și a PSD a fost ca la Camera Deputaților, prin textul ordonaței, să fie majorate doar salariile primarilor, însă dezbaterile au degenerat.

În plen, cei din coaliția PSD, PNL și UDMR au susținut că este nevoie de salarii mari pentru a motiva profesioniștii să lucreze în administrația publică.

 

Alfred Simonis, deputat PSD: „Vreți primari care să se ocupe de oameni? Plați-i, domnule, ca să nu se ocupe de altceva.”

Florin Roman, deputat PNL: „De ce să-i atacăm pe aleșii locali? Pentru că fac apă, pentru că fac canal, pentru că fac spitale?”

Csoma Botond, deputat UDMR: „Reparăm o inechitate care există de multă vreme în țara noastră.”

Cristian Seidler, deputat USR: „Îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei debateri.”

Potrivit modificărilor propuse, salariile primarilor și viceprimarilor se vor majora cu aproximativ 10 procente. Dintre aleșii locali, cel mai mult vor câştiga primarul general, cei de sector și cei ai municipiilor reședință de județ care vor lua cu aproape două mii de lei în plus. Primarii de orașe vor avea peste 1650 de lei în plus, iar cei din comunele cu peste 50 de mii de locuitori vor avea un salariu brut de 12.480 de lei.

Primarul general al Capitalei – 20.800 de lei brut actual / 23.000 de lei brut va avea după adoptarea ordonanței 2.200 de lei în plus

Primar municipiu reședință de județ – 18.720 de lei brut actual / 20.700 de lei brut după adoptarea ordonanței 1.980 de lei în plus

Primar de oraș cu peste 100 de mii de locuitori – 15.600 de lei în prezent / 17.250 de lei după adoptarea ordonanței / 1.650 de lei în plus

Primar de comună cu între 20.000 și 50.000 de locuitori – 12.480 de lei brut în prezent /13.800 de lei brut după adoptarea ordonanței / 1.320 de lei în plus

Cătălin Drulă, președinte USR: „Știm foarte bine că și PSD și PNL folosesc ca mijloace de presiune banii. Așa se cumpără primari de când e politica în România făcută de aceste două partide.”

Odată cu această majorare, parlamentarii au stabilit plafonul maxim până la care pot ajunge salariile într-o primărie. Primarii și viceprimarii vor avea cele mai mari venituri, dar vor putea decide majorarea lefurilor celor din subordinea lor atât cât le permite bugetul localităților. În total, vorbim de peste 400 de mii de oameni. Desigur, la fel ca până acum, nici veniturile primarilor, nici cele ale subordonaților, nu sunt condiționate de criterii de performanță.

sursa: stirileprotv.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share