Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Celebrul cascador Szobi Cseh a murit

cine-a-fost-szobi-cseh-cel-mai-celebru-cascador-roman-cunoscut-si-ca-buza-de-iepure-128737-1

„Buza de iepure “ sau Szobi Cseh a murit ieri in urma cancerului osos de care suferea de cativa ani. Artistul s-a luptat pana in ultima clipa cu aceasta boala fiind un optimist convins care-si dorea sa invinga  perioada dificila prin care trecea. Intotdeauna a vorbit despre boala  ce l-a doborat ca despre o “gripa” si refuza sa ofere detalii despre suferinta in care se afla.

Scurt istoric Szobi Cseh

Se naste intr o familie de secui la 11 decembrie 1942, termina liceul Andrei Saguna si liceul Unirea din Brasov si apoi urmeaza cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Inca din facultate lucreaza ca zburator la trapez la Circul de stat din Bucuresti in trupa Ganea, iar in anul trei de facultate colaboreaza cu marele regizor Sergiu Nicolaescu in calitate de cascador in filmul “Dacii”. Apoi au urmat filmele “Impuscaturi pe portativ” -regie Cezar Grigoriu, “Tom Sawyer si Huckleberry Finn” (productie franceza) si “Serbari Galante- regia Rene Clair.

SZOBI CSEH declara: La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa”
images (1) images

In 1967 Szobi Cseh formeaza prima echipa de cascadori profesioniti din Romania  de care s-a ocupat trup si suflet si a asigurat-o de tot suportul sau prion coordonare si instruie pana in 1987.

Szobi Cseh devine astfel creatorul unui domeniu inexistent in Romania pana atunci, cascadoria, si ajuta la construirea  “perioadei de aur” pentru filmul romanesc de actiune in contextual mondial.

Ajunge si in Germania in 1975, unde devine coordonator al scolii de cascadori de acolo. Colaboreaza cu Peter Fogel, regizor de actiune si cascador in 11 filme produse de studiorile DEFA Berlin si Tele Munchen, toate acestea pana in anul 1986.
SZOBI CSEH. De la debutul său, SZOBI CSEH a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Filmografie Szobi Cseh

Sa nu uitam ca stele nu mor niciodata, acestea raman vesnic aprinse in sufletul si cerul nostru!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin