Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CHINDIA JURASIC PARK

chindia2

CHINDIA JURASIC PARK

TOP 14 – SENECTUTE

 

Așa cum anunțam la sfârșitul anului 2013, an în care Asociația de turism Chindia aniversa 30 de ani de la constituire, o mare parte din vechii membri ai ATC, așanumiții “dinozauri”, au lansat o provocare montaniarzilor dâmbovițeni (și nu numai) inițiind Top 14 – topul cuceririi fiecăruia din cele 14 vârfuri peste 2500 m din România. Dar, fiindcă ideea acestui nou top a venit din partea unui veteran al turismului montan, proiectul a fost numit Top 14-Senectute.

Ascensiunile au început încă din luna ianuarie 2014, ocazie cu care, în prima tură, au fost “cucerite” 3 vârfuri din Bucegi – Omu (2505 m), Capul Morarului (2501 m) și Bucura sau Vârful Ocolit (2503 m). Fiindcă următoarele vârfuri erau mai îndepărtate și, relativ, mai greu de urcat, următoarea etapă a fost programată în august, ocazie cu care au fost escaladate vârfurile Moldoveanu (2544 m) și Viștea Mare (2527 m), vârfuri ce constituie “piramida României” aflată în masivul Făgăraș din Carpații Meridionali. Fiindcă în Făgărași se află 8 din cele 14 vârfuri peste 2500 m din România, expediția din luna septembrie a fost dedicată atacării și “cuceririi” a două vârfuri mai izolate, aflate în lateralul potecii turistice ce duce din Făgărași spre Piatra Craiului, vârfurile Hârtopul Darei (2506 m) și Dara (2501 m). Astfel, în primul “mileniu” de existență al dinozaurilor, au fost atinse 7 din cele 14 vârfuri din topul amintit. Acest proiect se va finaliza în 2015, iar expedițiile interne se vor constitui ca etape de antrenament pentru marile expediții externe ce își propun continuarea Top 28 – topul cuceririi celor mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene. Sunt preconizate, ca mari obiective, simbolul alpinismului european, vârful Mont Blanc (4810 m) din Alpii francezi și vârful Gerlachovsky (2655 m) din Tatra Mare, cel mai înalt vârf din Slovacia, dar și din lanțul carpatic.

Astăzi, 15 decembrie 2014, se împlinesc 31 de ani de la constituirea Clubului de turism Chindia (devenit, ulterior, Asociația de turism Chindia), iar zilele următoare vom aniversa “deja” un “mileniu” de activitate a dinozaurilor de la CHINDIA JURASIC PARK.

 

Nicu Posta

Președinte fondator Clubul de turism Chindia

Liderul Grupului de inițiativă Chindia Jurasic Park

chindia

Distribuie acest articol Oficial Media
Share