Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Clorul a fost folosit ca armă chimică în Siria în mod „sistematic şi repetat”

Ancarme-chimice-inclusiv-clor-au-fost-folosite-sistematic-in-siria-264296hetatorii OIAC au strâns informaţii care „confirmă că un agent chimic toxic a fost utilizat în mod sistematic şi repetat ca armă chimică în sate din nordul Siriei, la începutul anului”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

Ei au identificat acest agent toxic ca fiind clor, „fie pur, fie în amestec cu un alt agent”, pe baza mărturiilor, fotografiilor, înregistrărilor video şi rapoartelor medicale.

„Descrierile, proprietăţile şi comportamentul gazului, semnele şi simptomele rezultate din expunere şi răspunsurile pacienţilor la tratamente” le-au permis să afirme că clorul a fost utilizat în atacuri asupra satelor Kafr Zeta, Al-Tamana’a şi Tal Minnis.

În mai, echipa OIAC a fost ţinta unui atac, fiind împiedicată să ajungă la locul unde s-ar fi desfăşurat unul dintre aceste atacuri, în satul Kafr Zeta.

În iunie, un prim raport al organizaţiei afirma că dovezile strânse până atunci ofereau credibilitate acuzaţiilor privind atacuri cu clor.

Anchetatorii OIAC îşi continuă misiunea şi vor încerca să clarifice evenimentele legate de aceste acuzaţii, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Michael Luhan.

Guvernul sirian a distrus practic toate armele chimice pe care le inventariase anterior într-o declaraţie către OIAC, dar discuţiile continuă privind eventuale erori sau omisiuni în această listă.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii se acuză reciproc că utilizează agenţi chimici, inclusiv clor, de la începutul conflictului sângeros din Siria, în martie 2011.

La sfârşitul lui august, o comisie de anchetă a ONU a acuzat autorităţile siriene că au utilizat arme chimice, „probabil cu clor”, de opt ori în vestul Siriei.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat miercuri că SUA sunt „profund tulburate” de ultimul raport al OIAC, care precizează că armele chimice au fost utilizate din elicoptere.

Opoziţia siriană „nu dispune de capacităţi aeriene” de acest fel, a subliniat ea. „În acest stadiu, concluzia este că regimul Assad este responsabil de aceste atacuri. El dispune de aceste capacităţi”, informeaza mediafax.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin