Combaterea cancerului este una dintre prioritățile UE în politica de sănătate

Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului . Maladia este a doua cauză de mortalitate și este unul dintre principalii factori care contribuie la decesele premature în UE. În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din Uniune au fost diagnosticate cu cancer. De asemenea, 52% din decesele profesionale din UE în fiecare an sunt cauzate de cancer (Sursa: Comisia Europeană).

Pe lângă impactul direct pe care cancerul îl are asupra sănătății și bunăstării indivizilor, cancerul are și un impact asupra sistemelor de sănătate și sociale, asupra bugetelor publice, asupra productivității și creșterii economiei, inclusiv asupra unei forțe de muncă sănătoase. În 2003, Consiliul a aprobat o recomandare privind screening-ul cancerului, încurajând țările UE să pună în aplicare programe de screening bazate pe populație și de calitate garantată. În urma raportului de implementare a recomandării și a celor mai recente date științifice, Consiliul a revizuit recomandarea din 2003 pentru a se asigura că și mai multe persoane pot fi acoperite de screening-uri pentru cancer. În timp ce recomandarea anterioară de screening a cancerului din 2003 se limita la cancerul de sân, de col uterin și colorectal, în 2022 statele membre au convenit să extindă atenția și asupra cancerului pulmonar, de prostată și gastric. UE are, de asemenea, mai multe legi pentru a proteja lucrătorii de pericole și substanțe chimice periculoase, inclusiv substanțe cancerigene și mutagene.

Planul european de combatere a cancerului” abordează fiecare etapă a bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor de cancer, și se concentrează pe acțiuni care acoperă mai multe domenii de politică. Planul urmărește să inverseze tendința de creștere a numărului de cazuri de cancer în UE și să construiască un viitor mai sănătos, mai echitabil și mai durabil pentru toți.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share