Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum apar arsurile solare și cum pot fi vindecate

S-a demonstrat că soarele întărește sistemul imunitar, promovează producția de vitamina D, îmbunătățește țesutul osos. Bronzul auriu este asociat cu călătoriile și aventura, vacanțele pe coasta mării, insulele tropicale.

Însă, expunerea puternică la razele ultraviolete nu este bună pentru sănătate. Bronzarea este o reacție de protecție a pielii, care duce la o schimbare a culorii acesteia. În straturile sale inferioare, se produce pigmentul colorant melanina pentru a o proteja de radiațiile ultraviolete. Expunerea îndelungată la lumina directă a soarelui accelerează fotoîmbătrânirea pielii, ridurile se formează mai repede, iar riscul de a dezvolta neoplasme crește. Un alt pericol al expunerii la soare – pielea arsă. Prețul pentru neglijență va fi reprezentat de senzații dureroase, descuamare, deteriorarea generală a sănătății.

Ce trebuie să faci dacă pielea ta este arsă de soare

Te poți arde nu numai pe plajă, ci și plimbându-te prin oraș, lucrând în grădină, etc. Soarele încălzește treptat pielea, capul, iar o persoană nu simte disconfort pentru o lungă perioadă de timp, dar observă roșeață, arsură, senzație de apăsare, atunci când pielea este deja foarte arsă. Arsurile ușoare pot fi vindecate la domiciliu, cu o emulsie specială de la arsuri solare.

La primele semne de arsură, trebuie să te retragi în casă sau la umbră. Dacă acest lucru nu este posibil – acoperă părțile expuse ale corpului cu haine, un prosop, o cârpă groasă. Consumă mult lichid și aplică pe piele o crema arsuri solare.

Semne de arsuri solare

Pentru a preveni arsurile profunde în timpul expunerii la soare, trebuie să verifici periodic dacă există semne de arsură. Primul simptom este înroșirea pielii. Este posibil să nu se simtă durere și alte senzații neplăcute. Acestea apar mai târziu.

Este necesar să se determine gradul de leziuni ale pielii. Dacă există roșeață, durere ușoară, dar nu există vezicule, este necesar să se acorde primul ajutor și în câteva zile roșeața va trece. Este posibil ca pielea să înceapă să se descuameze. Acest lucru nu este periculos, dar crește riscul unei a doua arsuri, mai grave, atunci când te afli la soare.

Dacă apar vezicule, este nevoie de un consult medical și de un tratament special cu crema arsuri. Pacienții au adesea febră, umflături, dureri de cap, slăbiciune și palpitații cardiace.

În acest caz, pielea trebuie răcită, spălată cu apă curată fără săpun și aplicată emulsia.

Emulsia este importantă după arsurile solare deoarece ajută la calmarea și hidratarea pielii afectate, reducând senzația de disconfort și inflamația. Prin furnizarea de substanțe benefice, emulsia contribuie la regenerarea pielii și la accelerarea procesului de vindecare, facilitând recuperarea și prevenind posibile complicații.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share