18/06/2021

Cum să cumperi cele mai eficiente electrocasnice pentru a economisi bani la factura de curent electric?

Ultimele două secole au adus o mulțime de îmbunătățiri ale calității vieții oamenilor. Noi invenții și inovații în domeniul electrocasnicelor au redus cu mult volumul de muncă în gospodărie și au crescut gradul de confort al unei mari părți din populație.

Totuși, acest grad de confort vine la pachet cu un cost, reflectat mai ales în consumul de electricitate și în facturile corespunzătoare. În consens cu lupta dusă pe întreaga planetă pentru reducerea emisiilor și a consumului de energie, producătorii de electrocasnice s-au aliniat și concep modele tot mai eficiente energetic. În același timp, și oamenii ar trebui să fie conștienți de această situație și să aleagă cu înțelepciune noile aparate pe care le vor folosi.

Iată câteva trucuri pe care ar trebui să le știi atunci când vrei să cumperi aparate electrocasnice eficiente energetic 

 

  • Acordă atenție etichetelor energetice

Etichetele energetice te ajută să iei decizii în cunoștință de cauză când cumperi electrocasnice noi. Acestea apar pe o varietate de aparate, cum ar fi frigidere, congelatoare, mașini de spălat, mașini de spălat vase și cuptoare.

Eticheta energetică plasează aparatul într-o clasificare pe o scală de la litera G la  A+++, unde A+++ este considerată cea mai eficientă clasă. Aceasta îți oferă și alte informații, cum ar fi consumul anual de energie și cel estimat de apă.

Înțelegând etichetele energetice, poți  vedea câți bani vei cheltui sau economisi înainte de a cumpăra aparatul.

Alege dimensiunile potrivite ale aparatelor

Optează pentru un aparat care să se potrivească exact nevoilor tale. Deși electrocasnicele devin tot mai eficiente din punct de vedere energetic, alegerea unei dimensiuni greșite ar putea anula orice economie.

De exemplu, dacă vei cumpăra o mașină de spălat rufe de mare capacitate, dar nu vei avea niciodată atâtea haine cât pentru o sarcină completă, vei risipi energie și bani. Un model de clasă A, cu o cuvă mai mică, ar putea fi mai eficient decât unul încadrat în A+++, de dimensiune mai mare, dar care nu va fi utilizat la încărcătura maximă.

Proiectarea unui aparat poate avea, de asemenea, impact asupra consumului de energie. Mașinile de spălat cu încărcare frontală pot îndepărta rapid apa din tambur, reducând timpii de uscare și îmbunătățind eficiența, în comparație cu cele cu deschidere pe deasupra, mai puțin performante.

 

  • Verifică dacă există setări de economisire a energiei

Multe electrocasnice vin acum cu programe ecologice preinstalate. Acestea includ o varietate de setări care ajustează temperatura, nivelul apei sau timpul pentru a reduce consumul de energie și apă.

De exemplu, caută o mașină de spălat rufe cu uscător dotată cu senzori automați. Aceștia ajustează temperatura și timpul astfel încât hainele să fie uscate optim și dozează cantitatea potrivită de apă în funcție de volumul de rufe încărcate pentru spălat.

De asemenea, este important să ai setări ecologice sau programe de spălare rapidă și pe o mașină de spălat vase. Îți va curăța la fel de bine farfuriile și vesela, și, în plus, îți va economisi energie și bani.

În concluzie, mai multă atenție și puțin mai mult timp consumat cu cercetarea de piață înainte de a cumpăra un electrocasnic nou vor avea beneficii pe termen lung asupra vieții tale de acasă. Vei economisi niște bani la factura de energie electrică și vei ajuta și lupta pentru un mediu mai curat!

Sursa foto: shutterstock.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share