Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Ce se întâmplă cu copii care trăiesc și învață la lumina lumânării în locuințele neelectrificate din România?”

Deputatul USR, Dumitru Lupescu susține că după un an și jumătate în care a fost blocat în Parlament, proiectul de lege al USR prin care a propus soluții pentru cei 13.000 de copii care trăiesc și învață la lumânare, a fost introdus pe ordinea de zi la vot săptămâna aceasta, dar are raport de respingere.
„Ce se întâmplă cu copii care trăiesc și învață la lumina lumânării în locuințele neelectrificate din România? Guvernul a dorit respingerea proiectului de lege al USR pentru a veni cu propriul program care nu a rezolvat nici până astăzi problema gospodăriilor izolate neelectrificate din România.
Proiectul inițiat la finalul anului 2018 propune acordarea de vouchere familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere cheltuielile de conectare.
Prin voucherele în valoare de 7.000 lei pe care urmează să le primească aceste familii dacă proiectul este aprobat, costurile echipamentelor precum și costurilor auxiliare (transport, instalare etc) sunt acoperite.
Proiectul USR a rezultat în urma unui amplu proces de documentare ce a durat mai bine de un an.”
Acesta sutine ca guvernul a respins însă proiectul, iar Ministerul Mediului a propus un program multianual pentru conectarea la energie electrică prin panouri fotovoltaice, pentru locuințele situate în zonele izolate. Ce rezultate are acest proiect?
Au fost depuse doar 114 cereri de finanțare pentru doar 1943 de locuințe izolate, în timp ce au fost acceptate doar 7 dosare care au solicitat finanțare pentru 115 gospodării izolate. Este evident faptul că Ministerul nu a reușit să colecteze suficiente dosare și nu a reușit să rezolve situația.
Nu trebuie să uităm faptul că în spatele acestor cifre sunt destinele unor copii.
Sa așteptăm cu interes votul final parlamentarilor din această săptămână.”
Distribuie acest articol Oficial Media
Share