Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum sa ne controlam gandurile negative

einstein

Principala luptă a omului în viață este cea cu propriile gânduri. Cine va reuși să-și stăpânească propria minte, printr-un bun control al gândurilor, va fi cu adevărat fericit. Multă lume se întreabă, pe bună dreptate, cum să facem acest lucru.

Există mai multe metode de control al gandurilor. Printre cele mai eficiente metode de control al gandurilor se numără:

  1. Controlul gandurilor prin practica concentrării

Una dintre cele mai bune metode decontrol al gandurilor este să practicăm în mod constant exerciții de concentrare. În general, mintea noastră este dezorganizată, chiar haotică uneori, motiv pentru care mii de gânduri rulează cu repeziciune în mintea noastră, puține dintre acestea rămânând în minte pentru mai mult timp și asta din cauza capacității noastre reduse de concentrare. Acesta este și principalul motiv pentru care gândurile, de cele mai multe ori inconștiente (Subconstientul), ne conduc în mare măsură viața.

Pentru a putea practica concentrarea este necesar, mai întâi, să ”golim” mintea de gânduri și totodată să calmăm emoţiile care le însoţesc. La început este bine să ne concentrăm asupra unei forme concrete, spre exemplu asupra unei flori, a unui tablou care ne place, a imaginii unui sfânt, sau chiar asupra flacării unei lumănări. Atunci când constatăm că nu ne putem menține concentrarea pe imaginea asupra căreia ne-am propus să ne focalizăm atenția, din cauza unor gânduri ce nu au legătură cu obiectul concentrării (fapt care se va întâmpla destul de frecvent mai ales la început), va trebui să încercăm, pe cât posibil să rămânem indiferenţi. Astfel, aceste gânduri irelevante vor dispărea de la sine. Dacă vom încerca să ne opunem, sau chiar mai rău, să dezvoltăm acele ganduri, ele vor persista, iar puterea lor de rezistenţă va creşte. Astfel, o mare cantitate de energie (din planul voinţei) va fi atunci irosită în lupta împotriva lor. Practica concentrării necesită aşadar determinare, răbdare, voință și constanţă.

Practica concentrării are rolul de a stopa modificările minţii. Ea urmăreşte să menţină mintea focalizată asupra unei forme sau a unui obiect o perioadă cât mai lungă de timp. De aceea, alegând imaginea preferată, priviţi‑o ferm şi fără să clipiţi o perioadă cât mai lungă de timp (cel puțin 5 minute). După ce mintea s‑a calmat în mare măsură, fixaţi‑vă privirea asupra unui singur punct, apoi închideţi ochii şi vizualizaţi mental întreaga imagine (minim 5 minute). Rezultatele unei bune puteri de concentrare sunt incomensurabile.

Practicând constant concentrarea veți putea cu ușurință să folosiți, apoi, ”Metoda lui Napoleon”. Marele împărat Napoleon obişnuia să îşi controleze gândurile printr-o puternică concentrare doar pe ceea ce avea de făcut la un anumit moment: „Atunci când vreau să mă gândesc la lucruri plăcute, închid toate sertarele minţii mele ce conţin lucruri neplăcute. Dacă vreau să lucrez, mă concentrez doar la ceea ce am de făcut și nu permit nici unui alt gând să pătrundă în minte, iar dacă vreau să dorm, atunci închid toate sertarele minţii mele!”. 

  1. Controlul gandurilor prin non‑cooperare

Printre alte metode de control al gandurilor se numără și ”Controlul  gândurilor prin non-cooperare”, ce presupune să nu cooperaţi cu mintea voastră atunci când este asaltată de gânduri nedorite şi astfel ea va trece treptat sub controlul voinţei. Iată cum trebuie să procedăm: Dacă mintea (subconstientul) ne spune: „Vreau să mănânc ciocolată„, noi (constientul) îi vom răspunde: „Nu voi coopera cu tine acum; prin urmare, nu voi mânca ciocolată că este nesănătoasă, ci voi mânca doar un măr”. Aceasta este metoda de a nu coopera cu mintea și presupune a ne opune simțurilor. Procedând astfel, mintea va slăbi treptat şi va deveni servitorul vostru supus. Vom deveni astfel stăpânul propriei noastre minţi și în acest caz nu vom mai fi conduși de vechile obiceiuri (inconștiente), ci vom decide, în mod conștient, ceea ce vrem cu adevărat să facem la un moment dat, devenind, practic, stăpânul propriei noastre vieți.

Cel care a atins autocontrolul şi se poate mişca printre obiectele simţurilor complet detaşat, eliberat de plăcere sau neplăcere ‑ realizează starea de pace lăuntrică. O asemenea persoană va dobândi o voință puternică de care vor asculta simultan simţutile şi mintea și va şti să aleagă exact acel obiect de care are strictă necesitate pentru a putea răspunde nevoilor reale ale corpului său.

Cele mai bune remedii împotriva gandurilor nedorite

Atunci când o persoană nu are o ocupație care să-i solicite atenția sau concentrarea, ci se află într-o reverie pasivă, gândurile negative, malefice vor pătrunde cu ușurință în minte. Acesta este primul pas în ”comiterea păcatului”, căci acţiunile mentale sunt de fapt ”viitoarele acţiuni reale”.

De aceea este foarte important să ne păstrăm, în permanență, mintea ocupată şi astfel gândurile nedorite nu vor mai putea intra. O minte leneşă (pasivă) este locuinţa preferată a ”diavolului” (gândurilor negative). Supravegheaţi‑vă mintea în fiecare clipă. Cea mai bună metodă este să fiţi mereu angrenați într‑o anumită activitate fizică, ori intelectuală: de la gătit, curăţenie, meditaţie, lectură și până la activități sportive. Evitaţi pe cât posibil bârfa şi vorbăria inutilă şi umpleţi‑vă mintea numai cu gânduri pozitive, creative.

Autor: Cristian Marinescu –Citeste mai multe pe: psub.ro

Daca ti-a placut acest articol citeste si:

CRISTI IORDACHE: Estetica (d)efectului puteriifoto-articol-e1456082096730

 

 

 

 

 

 

 

padina2015Trairea sublima inseamna contopirea cu universul – Tratat de(spre) nemurire

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share