Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum tratam natural raceala (II)

Zincul

Alaturi de vitamina C, zincul este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si are de asemena si proprietati antioxidante. Daca vitamina C este denumita metaforic “vitamina imunitatii” , zincul poate fi considerat “minerala imunitatii“ .
Zincul joaca un rol important atat pentru prevenirea infectiilor la oamenii sanatosi (prin mentinerea imunitatii puternice), dar este cu atat mai important in timpul febrei cand sistemul imunitar este suprasolicitat. Totusi supradoza de zinc, apare cand se administreaza doze de peste 150mg pana la 450 mg zinc,atunci poate fi periculoasa pentru sanatate, motiv pentru care este indicat sa ne axam pe sursele naturale de zinc in defavoarea celor artificiale, adica sa ne axam pe ALIMENTELE bogate in zinc mai degraba decat pe suplimente. Mai mult decat atat, sursele de naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decat zincul din suplimente – adica este absorbit mai bine si organismul se poate folosi mai eficient de el ( la fel se intampla cu majoritatea nutrientilor proveniti din surse naturale, in comparatie cu cei proveniti din suplimente).

Iata care sunt principalele alimente bogate in zinc:

Pe langa  alimente care contin  vitamina C si zinc, ar fi bine sa consumam alimente bogate in ceilalti ANTIOXIDANTI( ex. Vitamina A, Vitamina E, Co. Q10, Luteina, Licopen, Seleniu, Cisteina, Zinc etc.)  – substante care apara organismul impotriva radicalilor liberi si sustin activitatea sistemului imunitar.
In ceea ce priveste asimilarea necesarului de antioxidantii, cea mai buna alegere o reprezinta  salata de legume.
Asadar, alimentatia pe timp de raceala ar fi bine sa contina zilnic, cel putin o salata de legume(minumim 5 sortimente de legume), fiind o sursa excelenta de antioxidanti –  care ne vor intari sistemul imunitar pe perioada bolii. Desi antioxidantii se gasesc si in fructe, ar fi bine sa nu exageram cu ele, ci sa optam pentru antioxidantii din legume, deoarece excesul de fructoza nu este benefic pe timp de boala.
 Consumul de apa – cel putin 2 litri pe zi.
In timpul luptei cu infectiile corpul transpira mult si pierde multa apa, riscand sa se deshidrateze. Pe langa asta, persoanele care au febra nu mai percep atat de bine senzatia de sete. De aceea trebuie sa consumam suficienta apa chiar daca nu resimtim foarte tare senzatia de sete.
Atentie: Se consuma minimum 2 litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE, deoarce si bauturile  ”racoritoare” si “vodca” sunt lichide, insa ele nu ne vor ajuta sa ne vindecam.

 Folosirea alimentelor si plantelor cu efecte antimicrobiene
* Usturoiul si Ceapa:
Usturoiul este considerat de catre unii specialisti ca fiind “Regele Alimentelor”, din cauza efectelor vindecatoare miraculoase pe care le are.
Substanta activa numita ALICINA (care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa) are un efect antibacterianantiviralantiparazitar si antifungic natural,  ajutand organismul in lupta cu “invadatorii”,  fara a avea efecte daunatoare(cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteza). Pe langa acestea, usturoiul si ceapa au si alte efecte benefice printre care: scaderea colesterolului “rau”(LDL)scaderea hipertensiuniisubtierea sangelui,  si nu in ulltimul rand au efect antioxidant (protejeaza impotriva radicalilor liberi).
Atentie: aici vorbim de usturoiul consumat crud si nu de usturoiul din capsule.
* Propolisul:
La fel ca usturoiul este un antibiotic si antiviral natural. Pe langa acestea, porpolisul intareste sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decat atat, studiile arata ca propolisul are efect antiinflamatorantialergic, si nu in ultimul rand, efect antitumoral (anti-cancer) provocand moartea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.

* Echinaceea

Intareste sistemul imunitar prin:
– stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele “manaca” organismele straine care au invadat corpul)
– cresterea eficientei limfocitelor in lupta cu organismele patogene
– cresterea numarului de celule T (sau limfocite T)
– si nu in ultimul rand, creste cantitatea de interferon, interleucina, imunoglobulina si alte substante care participa la buna functionare a sistemului imunitar.
Alte plante eficiente impotriva racelii, care se pot administra sub forma de tincturi sau ceaiuri:
* Musetelul
* Mugurii de pin
* Cimbrul
* Ghimbirul
* Sovarful (aka. oregano) etc.
Atentie: desi alimentatia reprezinta componenta principala a vindecarii, nu trebuie sa ne fortam sa mancam decat atunci cand simtim nevoia, deoarece organismul este oricum slabit, iar indoparea fortata cu mancare nu face decat sa inrautateasca situatia.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share