Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ileana Bocanciu a reprezentat România în proiectul „Protecţia Mediului şi Conservarea Biodiversităţii”

În perioada 19 aprilie – 11 mai 2014, s-au desfăşurat activităţile proiectului „Protecţia Mediului şi Conservarea Biodiversităţii” (Environmental Protection and Biodiversity Conservation) proiect multi-regional în cadrul programului LVIP (International Visitor Leadership Program), susţinut de Institutul Internaţional de Educaţie – Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Programul IVLP, care are ca scop colaborarea şi susţinerea reciprocă între Statele Unite ale Americii şi alte state, a fost iniţiat în anul 1940, iar din 1972 este administrat de Institutul Internaţional de Educaţie. De-a lungul vremii, la program au participat peste 200.000 de persoane, dintre care 336 au devenit şefi de state sau de guverne în ţările lor. 
La proiectul „Protecţia Mediului şi Conservarea Biodiversităţii” din acest an, au participat 18 persoane, selectate de ambasadele celor 17 ţăril implicate, iar Asociaţia Ecologică Floare de Colţ a avut un reprezentant (Ileana Bocanciu) alături de participanţii din: Bahrein, Finlanda, Ghana, India, Kenya, Laos, Liberia, Nepal, Nigeria, România, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Tadjikistan, Thailanda, Uzbekistan şi Vietnam.
Obiectivele proiectului au fost:
· Evaluarea eforturilor Statelor Unite ale Americii, de protejare a biodiversității, prin legi de mediu și politici de protecție, cercetare științifică, eforturi de consultanţă și educație ecologică; 
· Analiza programelor guvernamentale și neguvernamentale menite să încurajeze protejarea biodiversității prin dezvoltarea durabilă a terenurilor și a resurselor de apă, practici și programe de management;
· Discutarea modului în care deciziile de dezvoltare a resurselor naturale și de gestionare a terenurilor locale și regionale, influențează eforturile de conservare a biodiversității.
Programul a fost structurat pe patru module, care s-au desfăşurat în patru locaţii diferite din Statele Unite. Proiectul a început la Washington DC, unde au avut loc atât întâlniri oficiale cu organizatorii din partea Institutului Internaţional de Educaţie şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat al Statelor Unite, cât şi întâlniri cu reprezentanţi ai unor agenţii guvernamentale sau organizaţii de profil. S-au vizitat cu această ocazie: oraşul Washington, societatea Naţională de Geografie, Parcul Zoologic Naţional, precum şi Parcul Naţional Shenandoah.
În a doua parte a programului, echipa a fost împărţită în două grupe, care au călătorit până Portland, statul Main sau în Pensacola, statul Florida. Reprezentantul AEFC a făcut parte din echipa care a vizitat staul Main (statul pinilor). Pe lângă întâlnirile cu oficialităţile, participanţii au fost implicaţi în diverse activităţi cum ar fi: vizitarea farului din Portland, participarea la o activitate de voluntariat realizată de o asociaţie care reciclează materiale şi echipamente medicale, implicarea alături de copii dintr-un liceu la o activitate de ecologizare, precum şi o cină în cadrul unei familii obişnuite de americani.
Călătoria a continuat în staul Montana, unde cele două grupe s-au reunit în oraşul Bozeman. Cel mai aşteptat moment al acestei etape a fost vizitarea Parcului Naţional Yellowstone, primul parc naţional al Americii, înfiinţat în anul 1872, o zonă total sălbatică, în care ecosistemele naturale sunt aproape intacte.
Ultima parte a programului s-a desfăşurat în statul Hawaii. Însoţiţi de rangeri, participanţii au descoperit pas cu pas, Parcul Naţional Vulcanic de pe Insula Mare, cu o activitate vulcanică de peste 70 milioane de ani, ecosisteme unice şi o cultură umană distinctă. Pe insula Kauai a fost vizitată Grădina Botanică Naţională Limahuli, recunoscută pentru plantele sale tropicale, atât native cât şi invazive, introduse prin migrarea oamenilor, iar pe insula Oahu participanţii au pătruns în minunata vale Waimea, adânc întipărită în istoria poporului, loc de perpetuare a tradiţiilor şi spiritualităţii hawaiene. 
Protecţia Mediului şi Conservarea Biodiversităţii a fost un program extraordinar, susţinut în totalitate de guvernul american, program în care cei 18 participanţi au avut ocazia să înveţe o mulţime de lucruri despre legislaţia americană în domeniu şi aplicarea ei, despre conceptul de voluntariat care în America este o a doua natură, despre educaţia ecologică începută de la cele mai fragede vârste şi continuată pe tot parcursul vieţii şi mai ales despre conceptul de protejare a mediului şi conservarea biodiversităţii. 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share