Cum tratezi gingiile umflate și dureroase

Durerile și inflamațiile gingivale, simptome comune ale bolii parodontale, pot fi extrem de deranjante și pot afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. Favorizate de o igienă orală deficitară, afecțiunile gingivale sunt în general reversibile, dacă nu sunt neglijate și sunt tratate în fazele incipiente. Amânarea vizitei la stomatolog poate duce la agravarea problemei și în cele din urmă la pierderea definitivă a dinților.

Cum tratezi gingiile umflate și dureroase

Care sunt cauzele inflamației și durerilor gingivale?

Umflarea gingiilor, însoțită în general de dureri și sângerări gingivale, indică în general o boală parodontală. Gingivita, considerată o formă reversibilă a bolii parodontale, este cea mai frecventă cauză a gingiilor umflate și a durerilor resimțite la nivel gingival. Gingivita apare pe fondul unei igiene orale deficitare, care permite plăcii bacteriene depusă pe suprafața dinților să se mineralizeze și să atace smalțul dentar, fără ca periajul dentar să mai fie la fel de eficient. 

Alte potențiale cauze ale inflamației și durerilor gingivale includ și:

– modificările hormonale din timpul sarcinii (cresc fluxul de sânge care ajunge la gingii, sporind probabilitatea de iritație gingivală);

– gingivostomatita herpetică primară (afecțiune de natură infecțioasă care provoacă umflarea gingiilor);

– deficitul de minerale și vitamine.

Care sunt opțiunile de tratament pentru gingiile umflate și dureroase?

În funcție de cauzele inflamației gingivale sau a durerilor de gingii, tratamentul poate presupune:

– administrarea de antibiotice (pentru tratamentul infecțiilor bacteriene) sau de antiinflamatoare (pentru reducerea inflamației);

– detartraj și igienizări profesionale;

– restaurare dentară.

În cazurile severe, în care durerile de gingii sau inflamația gingivală sunt determinate de parodontoză, o afecțiune gravă a gingiilor, tratamentul este unul de lungă durată și implică proceduri chirurgicale.

Parodontoza poate fi tratată?

Trebuie știut faptul că, deși reprezintă o afecțiune degenerativă, parodontoza se vindeca. Comparativ cu tratamentul gingivitei, cel al parodontozei implică adesea mai multe proceduri și este în general mai invaziv, uneori existând inclusiv necesitatea unor extracții dentare, pentru a proteja sănătatea dinților. Terapia nechirurgicală a parodontozei și a gingivitei presupune igienizări profesionale, urmate de ședințe de detartraj.

Prevenția bolii parodontale

O igienă riguroasă a cavității bucale este esențială pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor. Măsurile care pot fi luate pentru a preveni boala parodontală includ:

– curățarea dinților de două ori pe zi, timp de două minute, prin mișcări verticale dinspre gingie către vârful dintelui;

– utilizarea unei periuțe cu peri moi sau de duritate medie;

– controale stomatologice regulate;

– efectuarea unui periaj profesional cel puțin o data pe an.

Autor:https://organic-agency.ro/contact/

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share