Daniel Cristian Stan: „În plină pandemie de COVID-19 ne confruntăm cu o explozie a prețurilor”

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, a adus în atenția cetățenilor o problemă care, în mod normal, n-ar fi trebuit să existe: explozia prețurilor. De câteva zile medicamentele, aparatura medicală, dar și alimentele, au înregistrat o creștere subită a costurilor, iar această problemă generează tot mai multă nemulțumire și îngrijorare în rândul cetățenilor.

„Articolul 16 din Decretul nr. 195/2020, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României:

 Pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică (energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi etc.), în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă.

Situația concretă, astăzi:

  • măști chirurgicale de unică folosință, de la 0.40 lei/ bucata în luna ianuarie în farmacie, prețul de achiziție a urcat la 3,8 lei/bucata, iar prețul disponibil astăzi, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, poate ajunge și la 6,2-6,5 lei/bucata;
  • mănuși protecție, de la 19 lei cutia de 100 bucăți în 16.03.2020, prețul de achiziție a urcat la 32.48 lei/cutie în 20.03.2020, iar prețul disponibil astăzi, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este intre 46 lei/cutie și 94 lei/cutie;
  • gel dezinfectant, de la 59 lei/litru, ajunge în 3 zile la 130 lei/litru. Valoarea din catalog ajunge astăzi și la 250 lei/litru.

Concluzia este că, deși există indubitabil cadrul legal pentru ca prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate sa nu crească, ne confruntăm cu o explozie a prețurilor!

Întrebarea este de ce nu s-a luat această măsură până acum, cu precizarea că nici astăzi nu este foarte târziu, chiar dacă eficiența nu mai este aceeași!

Așadar, dincolo de declarații sforăitoare, interdicții sau acte de lașitate, analiza rece și obiectivă a situației ne demonstrează ca viața noastră putea fi putin mai ușoara în plin război cu acest virus, însă, din motive care mie îmi scapa, NU S-A DORIT!” a declarat primarul pe pagina personală de facebook.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share