Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

DECLARAȚIE POLITICĂ: Restaurarea Mănăstirii Dealu

 

leo badea

Am primit pe adresa redactiei un comunicat de presa din partea senatorului PSD Leonardo Badea, cu apelul pe care acesta l-a adresat astazi in sedinta de plen a Senatuluipentru sustinerea restaurarii Complexului Manastirea Dealu.

Redam integral declaratia acestuia:

”Am folosit prilejul rămânerii noastre în ziua de azi la Târgovişte, ca să mergem după masă la o mănăstire aşezată pe dealurile din apropiere. Am găsit-o bine clădită din piatră tare frumoasă, împodobită cu turle măestru sculptate cu împletituri săpate în piatră, dar mai presus de toate dominând într-o perspectivă încântătoare tot şesul de la picioare precum şi oraşul Târgovişte care, mulţumită palatelor, caselor boierilor şi marelui număr de frumoase mănăstiri şi biserici aflate acolo oferă o panoramă plăcută ochilor.” (Călătoria lui Edmund Crishull în Ţara Românească , 1702,) 

Dragi colegi,

Declarația mea de astăzi nu este o declarație politică, în nota cu care ne-am obișnuit, ci o dorință și un apel de suflet: susținerea restaurării Complexului Mănăstirea Dealu – Târgoviște!

Din păcate „timpul nu mai are răbdare” şi  e nevoie urgent  de voința noastră comună pentru a mișca lucrurile și a putea reda istoriei și culturii naționale un simbol al acestei țări, în acest sens fac prezentul apel !

Nu vă voi înșira aici în totalitate numeroasele motive  pentru care Manastirea  Dealu e una din pietrele mari de temelie ale spiritualității noastre. Nu vă voi recita numele tuturor voievozilor care se odihnesc sub acoperișul mănăstirii. Dar câteva repere le voi spune cu voce tare, pentru că ele sunt unice și dau substanță acestui așezământ:

  • Întregitorul Țărilor Române, marele Mihai Viteazul e adăpostit la Mănăstirea  Dealu!
  • Voievodul Radu cel Mare, ctitorul, se odihnește aici!
  • Un simbol din Moaștele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, îl găsim la Mănăstirea  Dealu!
  • Primele tipărituri din Țara Românească au apărut aici, sub râvna călugărului cărturar Macarie, mitropolit al Ungrovlahiei : Liturghierul, Octoihul și Tetraevangheliarul!
  • Tot aici se afla depozitul de carte veche din judeţul Dâmboviţa.

Cu raţiune şi simţire românească trebuie să  înţelegem, dragi colegi, cât de uriaș este simbolul Mănăstirii Dealu pentru țara noastră. Cât de important e centrul istoric-cultural de aici.  Lansez acest apel deoarece sunt ferm convins că e vital, pentru  noi, ca neam, să ridicăm toate puterile în susținerea acestui proiect.

Se apropie, în 2018, sărbătorirea centenarului Unirii. Haideți să arătăm  tuturor că știm să ne adunăm pe mari obiective, că știm ce înseamnă ființă națională, cultură și civilizație. Mi-aș dori enorm să puteam avea, la sărbătoarea României 2018, un proiect finalizat de restaurare a Mănăstirii Dealu. Ar fi o întoarcere a istoriei în noi înșine, pe care nu avem dreptul să o refuzăm!

Vă mulțumesc!

Senator

Badea Leonardo

Circumscripţia 16 Dâmboviţa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share