Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Delegație a Congresului american vizită în România

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 21 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o delegație a Congresului SUA, condusă de Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei parlamentare pentru Securitate Națională, din Camera Reprezentanților. Discuțiile s-au axat pe analiza situației regionale de securitate, precum și pe relațiile de cooperare politico-militară, atât din perspectiva parteneriatului strategic, cât şi în format aliat.

Oficialii români și americani au discutat despre acțiunile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, respectiv despre angajamentul substanțial al SUA. „Coeziunea și solidaritatea aliată există, o vedem aici, la Marea Neagră, în baza de la Mihail Kogălniceanu! Demonstrăm cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor. Dislocarea forțelor americane ne consolidează apărarea. Trebuie să continuăm să consolidăm postura NATO, iar crearea unui grup de luptă aliat în România reprezintă un obiectiv major pentru noi“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

Congresmanul Stephen Lynch și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România trupelor americane și a reiterat angajamentul puternic al SUA pentru apărarea flancului estic, respectiv a României.

”Întrevederea cu congresmenii americani a fost un bun prilej pentru a le transmite că suplimentarea forțelor în statele de pe flancul estic al Alianței reprezintă un mesaj puternic al determinării Statelor Unite ale Americii pentru apărarea colectivă. Eforturile defensive în Europa demonstrează trăinicia legăturii transatlantice dintre aliați” a declarat și  gen. Daniel Petrescu, șeful staului Major al Apărării.

Delegația americană a fost primită și de premierul Nicolae Ciucă. Discuțiile au vizat situația de securitate curentă, determinată de agresiunea militară rusă în Ucraina și de gestionarea valurilor de refugiați. Premierul Nicolae Ciucă a făcut o prezentare extinsă a modului în care România percepe situația de securitate curentă, inclusiv acțiunile militare ruse și scopurile sale. ”Securitatea curentă, determinată de agresiunea militară rusă în Ucraina, și gestionarea valurilor de refugiați au fost principalele subiecte ale discuției. Certitudinea angajamentelor de securitate colectivă din cadrul NATO este oferită de prezența militară în România”a spus premierul.   Cu acest prilej, a fost subliniată și importanța dezvoltării de noi investiții americane în România. În cadrul dialogului, a fost evidențiată solidaritatea manifestată de români, societatea civilă și instituțiile statului în gestionarea fluxurilor de refugiați. Stephen Lynch a mulțumit pentru activitățile României și pentru leadershipul pe care îl oferă atât în sprijinirea refugiaților cât și a ucrainenilor rămași să lupte pentru apărarea țării lor.

 

Dialogul continuu cu SUA pentru coordonarea strânsă a răspunsului la actuala criză umanitară și de securitate este deosebit de important pentru România.
”În cursul zilei de astăzi am primit vizita unei delegații a Congresului SUA, condusă de către Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei parlamentare pentru Securitate Națională din Camera Reprezentanților. Discuțiile noastre au demonstrat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA care anul acesta aniversează 25 de ani, precum și angajamentul ferm al SUA în ceea ce privește securitatea României și a aliaților de pe Flancul estic al Alianței.
Împreună cu membrii delegației Congresului SUA am evaluat toate implicațiile agresiunii militare asupra Ucrainei și am discutat despre prioritățile comune în domeniul afacerilor interne, un element fundamental al relației dintre România și SUA. Cu această ocazie, am subliniat colaborarea foarte strânsă pe care o avem în domeniul aplicării legii.
De altfel, cooperarea cu agențiile din SUA în ceea ce privește combaterea criminalității organizate, combaterea criminalității cibernetice, gestionarea situațiilor de urgență și a frontierelor au dat rezultate foarte bune. Nu în ultimul rând, un obiectiv important în cadrul relației bilaterale rămâne includerea României în Programul Visa Waiver. Ne aflăm într-un proces de consultări intensificate cu partenerii de la Washington, cu sprijinul Ambasadei SUA de la București, pentru a îndeplini criteriile prevăzute de legislația americană pentru accederea în Program. România îndeplinește în mare măsură criteriile de accedere în Program, dovedind chiar și în contextul dificil pe care îl traversăm, că este un furnizor important de securitate și stabilitate în regiune” a transmis și ministrul de interne, Lucian Bode.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share